2014. aug 30.

Teszteltem a Békéscsaba-Nagyszalonta bringautat

írta: korbelygyorgy
Teszteltem a Békéscsaba-Nagyszalonta bringautat

Hivatalosan tavaly októberben adták át, de valahogy ősszel nem tudtam kipróbálni, ám ami késik, nem múlik. A közlemények szerint 27 kilométeres elkészült szakaszról van szó a két város között, ám ez így csalóka. A távolság ennél sokkal hosszabb, ugyanis beleszámítanak a már meglévő, főként belterületi kerékpárutak, illetve Doboz és a sarkadi körforgalom között lényegében nincs kerékpárút, a bringások csak a közutat tudják használni.,

Ez azonban csak addig bosszantó, míg szembesülünk vele, inkább csak a kommunikációs nagyotmondókra haragszunk, sok esetben különben is jobb az úton tekerni. Látványosan új, EU-normáknak megfelelő új bringautakat egyébként Békéscsaba-Gerla és Doboz között, valamint Sarkadtól a határig, illetve a határtól Nagyszalontáig találunk - ez utóbbi egyébként keskenyebb, de két szembejövő simán elfér egymás mellett - más kérdés, hogy a romániai szakasz nagy részén szúrós gazok nyúlnak rá az útra, úgyhogy aki nem hosszú nadrágban teker, jobb, ha óvatos a szélre húzódással.

A határátlépés egyébként teljesen zökkenőmentes, schengeni zónáról lévén szó személyi igazolvány szükséges, de sem a ki-, sem a belépésnél nem okoskodott senki. Engem ez a kis túra a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba versenyre emlékeztetett, azzal a lényeges különbséggel, hogy ezt egyedül tettem meg, illetve a táv is rövidebb - egyébként itthonról Szalontáig, illetve vissza 120 kilométer a távolság, így lényegében az aradi táv első napi adagja teljesült.

 

Szólj hozzá

bringa Nagyszalonta Békéscsaba-Nagyszalonta kerékpárút