2014. okt 23.

És te hol voltál 1989. október 23-án?

írta: korbelygyorgy
És te hol voltál 1989. október 23-án?

Boldog születésnapot Magyar Köztársaság! - Nagyítás-fotógaléria (HVG.hu)

Remek összeálítással indította a napot a HVG, néhány ismert művészt fotóztak le negyedszázad után ugyanazon a helyen, ahol a köztársaság kikiáltásakor álltak (katt a fenti linkre).

Én most nem tudok fotót prezentálni, ennek elsősorban földrajzi akadályai vannak. Amúgy az orosházi, Dr. László Elek lakótelepen (akkoriban még úgy hívták egy régi helyi komcsi után, hogy Birkás Imre lakótelep) szelfiznék egyet, ugyanis otthon, akkori lakásunkban néztem élőben a közvetítést, amikor a halódó állampárt egyik főembere, Szűrös Mátyás kikiáltotta a köztársaságot. 

Ekkor már jócskán radikalizálódó ifjú voltam és szegény megboldogult Krassó Györgynek adtam igazat, aki szerint az időzítés egy jól kigondolt komcsi trükk volt, hiszen ezzel október 23-a, az évtizedekig víz alá nyomott, ám ebben az időszakban felbukkant magyar forradalom jelentőségét tompítják, hiszen egy másik eseményhez köti majd a közvélemény ezt a napot.

25 év egy ember életében nagy idő, az ifjú lázadóból öregedő pályaelhagyó újságíró, a német nyelvvel küszködő pályakezdő uniós polgár lett, ám történelmi távlatban szinte semmi, mégis sok minden történt ezalatt: Szűrös Mátyásból egy sértett jobbos megmondóember lett, aki mostanában nem is nagyon mond semmit, a Magyar Köztársaság pedig jogilag nem létezik, hiszen Magyarországgá keresztelte át az alaptörvénynek mondott Fidesz-biblia.

 

Ma reggel egy átlagos munkanapot kezdek meg, igaz, délutánra megyek iskolába, ezért érek rá blogolgatni, otthon viszont ünnep van. Fontos, illetve fontosnak látszó emberek minden bizonnyal nagyokat mondanak ma is, bár az elmúlt napok eseményeinek fényében én a helyükben visszafognám a kamufolyamot, mert mostmár szerintem az ünnepségeken lebzselő, állásukat féltő nyaloncok és a kivezényelt iskolások sem hisznek el mindent.

Most te jössz: emlékszel, hol voltál 25 évvel ezelőtt?

Szólj hozzá

október 23 nemzeti ünnep magyar köztársaság Szűrös Mátyás