2016. jan 01.

Régi kép: irodalmi szalon a múlt századból Závada Pállal és Varga Istvánnal

írta: korbelygyorgy
Régi kép: irodalmi szalon a múlt századból Závada Pállal és Varga Istvánnal

Tegnap délután osztotta meg egy kedves ismerősöm, Barta Kálmán - aki korábban a Békés Megyei Nap holdudvarához tartozott és Kőszegi Barta Kálmán néven publikált -, ezt a fotót, mely szerény számításaim szerint több, mint másfél évtizede készült Orosházán.

A helyszín az egykori Éden Cukrászda, lánykori nevén Tévés presszó, ahol egykor komoly ifjúsági szubkultúra tombolt, itt diszkóztak a hetvenes-nyolcvanas évek fiataljai, itt lehetett először videóklipeket is nézni. Aztán volt egy ilyen elit irodalmi kávéház jellege is, mígnem napjainkban tudomásom szerint még mindig kínai bolt működik itt. (Időközben a Twitteren felvilágosított Melega Krisztián, hogy már nem olcsó ruhák, hanem olcsó piák kaphatók, ugyanis italdiszkont működik itt.)

A fotó persze nem azért érdekes, mert rajta vagyok (sőt, kifejezetten ciki, ahogy akkori képviselőnket, Varga Istvánt bámulom, esküszöm, nem áhítat látható a szememben), hanem mert tényleg ezekre a jó kis időkre emlékeztet, amikor rendszeresen különböző beszélgetős programok helyszíne volt az Éden.

Persze beszélgetős programok mindig voltak, itt azonban nem csak a helyi belterj udvarolta körül egymást, hanem tényleg érdekes fazonokat is meghívtak. Ilyen volt ez az 1999-es Závada-est is, s nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy én voltam az akkorra már híres író beszélgetőpartnere. Ezidőtájt már ugyanis bőven túl voltunk a Jadviga párnája hatalmas sikerén, illetve talán már a megfilmesítésén is. Onnan tudom egyébként biztosan az évszámot, mert ekkor volt friss Tar Sándor író ügynökmúltjának feltárása és sokak lebeszélése ellenére természetesen ezt is szóba hoztam.

A Jadviga párnája helyi tudósítóként egyébként is kötelező olvasmányom volt, hiszen a körzetemhez tartozott Tótkomlós, melynek újságíróként csupán a felszínét tudtam megkapargatni, viszont Závada könyvei segítettek megérteni az egészet - mellesleg érdekes volt végigkövetni az utat a helyiek első megdöbbenésétől a néhány éven belül odaítélt díszpolgári címig.

Sőt a komlósi Závada család mostmár az unokára is büszke lehet, hiszen új generáció is megjelent az első vonalban: Závada Péter mára nem csak neves hip-hop művész az Akkezdet Phiai-ból, hanem elismert költő is, de vele valószínűleg már nem készül közös kép

Szólj hozzá

Varga István Závada Pál Éden cukrászda zenés presszó