2017. nov 10.

Én például Békési Migráncs néven csinálnék szamizdatot, ha érintett lennék

írta: korbelygyorgy
Én például Békési Migráncs néven csinálnék szamizdatot, ha érintett lennék

Az amerikai külügy a vidéki sajtót támogatná

Nem tudom, van-e annak jelzésértéke, hogy éppen november 7-én, száz évvel a bolsevik forradalom kezdete után jelent meg az amerikai külügy felhívása, miszerint kb. 200 millió forintnak megfelelő összeggel támogatni kívánják a magyar sajtót, egész pontosan annak vidéki részét.

 

Az amerikai külügyben működő demokrácia és emberi jogok hivatala a kiírás szerint javítani szeretné a magyar állampolgárok hozzáférését objektív információkhoz hazai és nemzetközi témákban. A cél a Budapesten kívül működő "tény-alapú" lapok / rádiók / weboldalak közönségének növelése, és a pénzügyi fenntarthatóságuk javítása.

Az okok közismertek: a helyi nyilvánosságot nagyrészt meghatározó megyei sajtót lenyelte a Mészáros-birodalom, a rádiókat Andy Vajna, a helyi médiaközpontokat pedig a Fidesz vezérli egy kontrollerrel. Ennek meg is van az eredménye, falusi emberek menekülnek az idegenek elől, s ez a jobbik eset, a rosszabb, amikor a felhevült tömeg kaszát-kapát ragad, s ahelyett, hogy az elnyomóit zavarná el, a vélt vagy valós migráncsok ellen fordul.

200 millió nem sok, megyénként olyan tízmillió jut belőle, de nem is az a cél, hogy ez a pénz a költségvetési hátterét biztosítsa a rosszabb időkre a szabad sajtónak, hanem hogy jelzésértéke legyen: érdemes belevágni, illetve a még meglévőknek kitartani. Hiszen ez a segítség elindíthat egy biztató folyamatot, amit követhetne az EU, a helyi vállalkozók, a közösségi finanszírozást még még csak hírből ismerő helyi lakosság, és igen, akár Soros is.

Én a magam részéről nagyon pártolnék egy jópofa Békés megyei szamizdatot, ahol a még nem elkurvult exkollégák némi egzisztenciális biztonság mellett igazi hírekkel, tényfeltáró anyagokkal, a helyi valóságot megvilágító véleménycikkekkel, kulturálisan releváns infókkal látnák el olvasóikat, mondjuk Békési Migráncs címmel, de azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egy lelkes mikrobrigád csatlakozik valamelyik új hálózathoz, melyek Pécsről, illetve Veszprémből indultak el, miután alapítóikat eltávolították a mainstream megyei sajtóból a bekebelezést követően.

Szólj hozzá

amerika soros békés megye vidéki sajtó