Alföldi blog

Korbely György blogja

2017. nov 10.

Én például Békési Migráncs néven csinálnék szamizdatot, ha érintett lennék

írta: korbelygyorgy
Én például Békési Migráncs néven csinálnék szamizdatot, ha érintett lennék

Az amerikai külügy a vidéki sajtót támogatná

Nem tudom, van-e annak jelzésértéke, hogy éppen november 7-én, száz évvel a bolsevik forradalom kezdete után jelent meg az amerikai külügy felhívása, miszerint kb. 200 millió forintnak megfelelő összeggel támogatni kívánják a magyar sajtót, egész pontosan annak vidéki részét.

 

Az amerikai külügyben működő demokrácia és emberi jogok hivatala  a kiírás szerint  javítani szeretné a magyar állampolgárok hozzáférését objektív információkhoz hazai és nemzetközi témákban. A cél a Budapesten kívül működő "tény-alapú" lapok / rádiók / weboldalak közönségének növelése, és a pénzügyi fenntarthatóságuk javítása.

Az okok közismertek: a helyi nyilvánosságot nagyrészt meghatározó megyei sajtót lenyelte a ...

Tovább Szólj hozzá

amerika soros békés megye vidéki sajtó

2017. okt 31.

Őket indítja a Momentum Békés megyében

írta: korbelygyorgy
Őket indítja a Momentum Békés megyében

Elsőként a Momentum hozta nyilvánosságra egyéni jelöltjeinek nevét , Békés megyében ez a négy ember indul:

11. Békés 01. OEVK – Almási István


12. Békés 02. OEVK – Szatmári Péter


13. Békés 03. OEVK – Nagy Zoltán


14. Békés 04. OEVK – Sebők Éva

 

Sajnos bővebb infót nem tartalmaz a lista, így férfiasan be kell vallanom, hogy lövésem sincs, kikről van szó, ami azonban lényegében jó hír: ha három és fél évnyi távollét után 20 év aktív újságíróskodást követően ismerném őket, akkor nagy baj lenne, hiszen bőven részei lennének a helyi politikai elitnek. De nem azok, úgyhogy hajrá.

Egyébként azért is foglalkozom a témával, mert határozott szándékunk, hogy szavazunk a következő ...

Tovább Szólj hozzá

bern lmp momentum választás2018

2017. okt 30.

Új basszusgitáros érkezett Radics Béla égi zenekarába - Som Lajos halálára

írta: korbelygyorgy
Új basszusgitáros érkezett Radics Béla égi zenekarába - Som Lajos halálára

Hetedikes általános iskolás voltam, azaz nem sokkal idősebb, mint most a kislányom, amikor egy szép este a család bevackolt a tévé elé, merthogy kezdődött a Metronóm 77, ebben az évben ugyanis így hívták a táncdalfesztivált.

Sorra jöttek az ismert és ismeretlen előadók, a maguk langyos unalmával (felnőtt fejjel azért később rá kellett jönni, hogy az Illés Zenekar meg a Color azért nem egészen ez a kategória). Aztán egyszer csak feldübörgött a csatolt videó és akkor valami megváltozott. Ha nem is azonnal, de a korábban kizárólag a rádióból-tévéből megismerhető zenék világa kitágult számomra és bár a Piramist rajongásilag átugrottam, hiszen a P. Mobil és a Beatrice hitelesebb volt (vicces, hogy ezen a fesztiválon még a ...

Tovább Szólj hozzá

taurus piramis radics béla som lajos

2017. sze 29.

Ahol simán leverték a Zöldek az AfD-t

írta: korbelygyorgy
Ahol simán leverték a Zöldek az AfD-t

Mivel a héten annyi szakértője lett a német választásnak, egy kis adalékkal hadd járuljak hozzá: a mi körzetünkben (Baden-Württemberg, Lörrach-Müllheim) simán leverték a Zöldek az AfD-t, nem is akárhogy (az első szám az egyénit, a második a listás szavazatot jelenti százalékban):
 
Direktkandidat Partei Erststimmen in % Zweitstimmen in %
Armin Schuster CDU 39,4 34,4
Jonas Hoffmann SPD 21,1 17,8
Gerhard Zickenheiner GRÜNE 15,0 15,4
Christoph Hoffmann FDP 8,7 11,1
Wolfgang Fuhl AfD 9,6 10,5
David Trunz DIE LINKE 5,0 6,2
Sabine Schumacher PIRATEN 1,1 0,5

 

Tudat alatt lényegében csak azt akartam mondani, hogy mindig van remény.

...
Tovább Szólj hozzá

Németország választás

2017. sze 19.

SlowUp: egy lendülettel tekertünk Svájcban, Franciaországban és Németországban

írta: korbelygyorgy
SlowUp:  egy lendülettel tekertünk Svájcban, Franciaországban és Németországban

Habár egy órácskára elkapott bennünket az eső, nem is kicsi, elmondhatjuk, hogy az időjárás szerint ez volt a legjobb SlowUp-unk, ugyanis így elindultunk egyáltalán, illetve végig tudtuk tekerni a közel 70 kilométert a szervezők tájékoztatása szerint 40 ezer bringás társaságában.

A SlowUp-ot szerte Svájcban megtartják, mi a földrajzi közelség miatt kettőn szoktunk részt venni: a nyár eleji SlowUp HochRhein-on, illetve szeptember közepén a SlowUp Dreiland-on. Ez utóbbi bázisállomása Basel, a menetvonal érinti a német Lörrachot, Wheil am Rheint, Rheinfeldent, Grenzach-Wylant, illetve a francia Huninqe-ot és St. Luist. Aki nem tudja bevállalni a teljes távot, az választhatja a 26, illetve 46 kilométeres opciót is.

huning.jpg

Át a Rajnán ...

Tovább Szólj hozzá

bringa basel slow up dreiland

2017. aug 10.

Rockin'1000: a legelitebb nyári táborozás vagy a jövő fesztiválja?

írta: korbelygyorgy
Rockin'1000: a legelitebb nyári táborozás vagy a jövő fesztiválja?

 A Rockin'1000 már akkor megborsóztatta a hátam, amikor még semmi személyes vonatkozása nem volt, ám mióta tudom, hogy egy exkolléga is tagja ennek a szuper társulatnak, még inkább lelkes vagyok.

 

Én már a remek produkcióra őrjöngő tömegtől is hajlamos vagyok elérzékenyülni, amit jelentősen überel, ha az őrjöngő tömeg maga a produkció, azaz ezren muzsikálnak együtt. Lehet, hogy a válságban lévő mainstream  fesztiválszcéna számára is ez a kiút ( legalábbis ez a mai Gerendai-Kádár interjú elég őszintén erről is szól) mindenki hozzon hangszert magával és nézzük meg, mire megyünk együtt.

De miért is lett ez külön poszt? Hát mert volt kollégám, az orosházi rádiónál a Heti Tükör című, 1996-97 körül általam ...

Tovább Szólj hozzá

rockin1000 Kátai Artúr

2017. aug 09.

Meglepődtem: nagyon sokan rendelkeznek még freemailes fiókkal

írta: korbelygyorgy
Meglepődtem: nagyon sokan rendelkeznek még freemailes fiókkal

Nagyon jól pörgött a napokban a freemailes-sorosos poszt , néhány órás Index-címlapnak köszönhetően közel háromezres oldalletöltést kapott. Ehhez társult egy egyszerű kis szavazás, mely meglehetősen érdekes végeredményt hozott.

Azt kérdeztem, hogy "Neked volt Freemail-fiókod?". Mint a mellékelt ábra mutatja, a szavazáson 659-en vettek részt, akik egynegyede válaszolt igennel. Mint látható az ábrán is, elenyésző azok száma, akik koruknál, illetve más okból kifolyólag nem regisztráltak.

Ám a meglepetés a piros mezőben van: a szavazók kis híján 70 százaléka most is használja a rendszert, azaz legalább kilencven naponként belép a fiókjába, ugyanis a Freemail szabályzata szerint ennyi idő után az inaktívvá válik és ...

Tovább Szólj hozzá

szavazás freemail

2017. aug 06.

Neked is volt fríméled? Akkor te is Soros-ügynök vagy!

írta: korbelygyorgy
Neked is volt fríméled? Akkor te is Soros-ügynök vagy!

A mai fiatalokat nem érinti ez a poszt, hiszen több mint egy évtizede az emberiség túlnyomó többsége a Google-galaxisban, a Gmail rendszerében bonyolítja levelezését (már ha, egyre többen szoknak le az e-mail használatról).

Pedig a hőskorban a legfontosabb alkalmazása az internetnek a levelezés volt, s bizony a tétován bukdácsoló magyar felhasználók számára komoly segítséget jelentett a Freemail, mely az első áttörő ingyenes szolgáltatás volt, nem beszélve róla, hogy nem igényelt levelezőklienst (no, kinek mond valamit az, hogy Eudora, Outlook Express, Thunderbird stb.?), mert webes alapon is elérhető volt. Manapság ez természetes, de a kilencvenes évek végén komoly kényelmi szolgáltatást jelentett, hogy a világon bármely netre ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 19.

A Transparency International-vezető szerint a korrupció mértékegysége a CT, ebből Simonka 1 egység

írta: korbelygyorgy
A Transparency International-vezető szerint a korrupció mértékegysége a CT, ebből Simonka 1 egység

 A Magyar ATV  kedd esti hírműsorában hangzott el ez az érdekes okfejtés, melyből kora reggel egy hangulatos Coub-fájlt fabrikáltam (kattints a kézre). Természetesen itt van a teljes fájl is a YouTube-ról, nehogy szó érje a ház elejét, hogy valami manipuláció történt. Aki beszél, a téma elismert szakértője, Ligeti Miklós, a Transparency International magyarországi jogi igazgatója. (Soros bérenc, tudjuk, de most fordítsuk komolyra).

Anélkül, hogy állást foglalnék, a kijelentés azért fontos, mert Békés megyei képviselő még nem ért el ekkora "tisztességet", hogy egy társadalmi jelenség szimbólumává váljon. Kár, hogy esetünkben negatív értelemben.

Az a helyzet, hogy nem is foglalkoznék ezzel szívem szerint, ám az utolsó ...

Tovább Szólj hozzá

magyar atv korrupció Simonka

2017. júl 17.

Véééégre hétfő!

írta: korbelygyorgy
Véééégre hétfő!

Nagy marha, aki ilyet ír, hiszen bizonyíthatóan a hétfő a legdepressziósabb nap a dolgozó, tanuló ember életében.

Kivéve a most következő néhány hétfőt, hiszen kezdődik a Trónok harca immár hetedik évada. Tudom, már nem hype annyira, de a menőség sosem érdekelt, Westeros és Osteros sztorija annál inkább. Főleg most, hogy irodalmi háttér nélkül tudom követni a hét királyság eseményeit.

A mai adagon már kora reggel túl voltam, délután csak egy kis epizódot vettem elő a gyereknek. Persze neki még korai a Trónokkal foglalkoznia, viszont megmutattam neki az aktuális tinikedvenc, Ed Sheeran jelenetét. Tudvalevő, hogy ő az Aryát alakító színészlány kedvence, ennek apropóján kapott epizódszerepet az énekes.

Ennyi és nem ...

Tovább Szólj hozzá

game of thrones trónok harca

2017. júl 17.

Kis herceg földön, vízen, levegőben

írta: korbelygyorgy
Kis herceg földön, vízen, levegőben

Képzeljük el, hogy valamelyik vidéki településünkön magasfigyelők vagy űrállomások helyett mondjuk Nyilas Misi, Nemecsek Ernő vagy éppen Kis Bice-bóca park létesülne, ami szórakoztatva nevel, azaz alapvetően egy vidámparkról van szó, de az adott mű (Légy jó mindhalálig, Pál utcai fiúk, Kincskereső kisködmön stb.) hangulatát, szellemiségét, történeti hátterét is bemutatná, hát az szuperjó dolog lenne.

A franciák ezt nem túl régen csinálták meg egyik nagy nemzeti büszkeségük, A kis herceg sztorijára építkezve, ebből lett Ungersheim-ben egy szuper élménypark, eredeti elnevezése szerint La Parc Petit Prince . A klasszikus vidámparki funkciók mellett számos egyéb attrakció található itt, de mielőtt átmegyek marketingesbe, ...

Tovább Szólj hozzá

franciaország kis herceg

2017. júl 16.

Elkaptuk a Soros-ügynököt, nézzék, az égből jön

írta: korbelygyorgy
Elkaptuk a Soros-ügynököt, nézzék, az égből jön

Családi bringázás közben tűnt fel ma délután Zell im Wiesental és Schönau között az égi jelenség, legalább 5-6 siklóernyős gyakorlatozott és nagy szerencsénkre éppen mellettünk szálltak le.

Levideózni viszont csak ezt az egyet sikerült. 

A címadásért viszont elnézést azoktól, akik nagyon unják már a témát. Nem vagyok az a típus, akinek mindenről "az" jut az eszébe, viszont nem tudtam nem gondolni a Halló, halló című angol sorozatra, mely a második világháborús francia ellenállásról szól, és hát beugrott A tanú is, hiszen a nemzetközi helyzet fokozódik.

  

Tovább Szólj hozzá

soros györgy siklóernyő a tanú

2017. júl 14.

Tök jófej kezdeményezés: berlini művésznő a kamarási dinnyeföldön

írta: korbelygyorgy
Tök jófej kezdeményezés: berlini művésznő a kamarási dinnyeföldön

A címben jelzett tök természetesen nem a dinnyére vonatkozik, hanem az ötlet tökéletességére. Most jött e-mailen, élő link híján itt osztom. Remélem, a dolog tényleg őszinte projekt, nem része senki kampányának, s ha már így van, ténylegesen bemutatja a dél-békési valóságot.

Rendkívüli kezdeményezést indít júliusban Magyarországon Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor. A tervek szerint három gazdával töltenek egy-hetet, és a német alkotó ezalatt egy-egy tájképet fest nekik a gazdaságukról. Cserébe arra kéri vendéglátóit, hogy meséljenek, illetve forgassanak egy kisfilmet a mindennapos munkájukról és életükről, amit a festménnyel együtt januárban a budapesti Ludwig Múzeumban is bemutatnak ...

Tovább Szólj hozzá

berlin dinnye antje schiffers dél-békés

2017. júl 07.

14 éves az Alföldi blog - mit hoz a mesterséges és a leépülő intelligencia?

írta: korbelygyorgy
14 éves az Alföldi blog - mit hoz a mesterséges és a leépülő intelligencia?

Már vagy a tizedik nyitómondattal küszködöm, de nem találom az igazit, merthogy nem akarok sem mestertélten ünnepélyes, de hanyagul laza posztot sem az évforduló kapcsán. Mert valójában nem nagy dolog, hogy 2003. július 7-én egy akkoriban éppen helyét kereső kisvárosi fickó elkezd blogolni, s mivel az elsők közt van, legalábbis a magyar vidéken, így bizonyos sikereket is elér. Azonban 14 év mégis csak 14 év, még hogyha a blog nem is jelent napi olvasnivalót, sőt van, hogy huzamosabb ideig nem frissül. Nem beszélve arról, hogy a blogok régen elveszítették azt a szerepüket, amit a 2000-es évek elején betöltöttek.

book4.gif

2003-ra szerintem nem is sokan emlékeznek igazán. Ha azt mondom, a miniszterelnököt Medgyessy Péternek hívták, maximum egy ...

Tovább Szólj hozzá

blog alföldi blog