2003. aug 04.

írta: korbelygyorgy

Elég korrekt Sziget-műsor megy esténként az MTV2-n, szinte mindig megnézem, vagy legalábbis belenézek. A RTL, mint fő médiatámogató elég gagyi összeállítást ad minden éjfélkor, Majka a Szigeten címmel, amiről többet nem is mondanék... Most a közszolgálati beszámoló megy a hátam mögött (az új lakásunk nappalijának elrendezése e tekintetben kedvezőtlen számomra, ugyanis a tévé mögöttem van, bár a velem szemben lévő faliújságra elhelyeztem egy tükröt, aminek segítségével fordítva látom a képeket - a feliratos filmekkel vagyok csak bajban :-)), próbálom megfejteni, hogy miért nem kapcsolok el: talán azért, mert a műsorkészítők értékrendje hasonlít az enyémhez, így kb. a számomra is lényeges témák kerülnek elő, a számomra is fontos vendégekkel. Meg persze dr. Máriás ökörködései minden pénzt megérnek, sőt a mai műsorban lement egy Tudósok-szám is. Hmm, de rég hallgattam Tudósokat, pedig van egy CD-m valahol, elő kéne keresni. E nyár zenei élménye számomra egyébként egyértelműen a Belga és az Amorf Ördögök, persze nem annyire nagy újdonság egyik sem, de az országos ismertséget mostanában kezdik elérni, kitörni készülnek a pesti klubok világából. Nagyot lendített ezen persze Hajós András műsora a TV2-n, a Magánszám, amelyben mindkét banda játszott egy-egy számot.

A Belga egyébként forradalmasíthatja a magyar pop/rock/underground viilágot, merthogy egy hatalmas, de óriási fityiszt mutat mindenkinek. Nincsenek tabuk, még olyan személyiségek, mint Víg Mihály és Grandpierre Attila - nem beszélve a hip-hop világról - terítékre kerülnek, de nem ám egy az egyben, mint az IrigyMirigynél, hanem a fílinget ragadják meg a belgás fiúk. Mezőtúron, Tokajban a nagy fesztiválokon nem léptek fel ugyan, de a közönség nagy része kívülről fújta a dalaikat. Ugyancsk magáért beszél, hogy ha beírom a Belgát a Kazaa keresőjébe, hihetetlenül sok a találat (húúú, most lebuktattam magam ?:-)  (A Belga-kép forrása az Origo)

Az Amorf Ördögökkel még csak most ismerkedem alaposabban, eddig csak a "cicis" számot hallottam (Tokajban minden beállásnál szinte minden színpadon játszották a technikusok, s számomra az egyik legjobbb trendkutatás, ha ezeket a zenéket figyelem). Gyűjteményem nem teljes, de dolgozom a problémán. (Hoppá, csak emlegetni kellett, éppen az AÖ-féle cici megy a Sziget-műsorban, lányok-fiúk pedig az ideális mellméretről nyilatkoznak. Mi ez, mégiscsak a Majka-műsort nézem???)

Naszóval, az Amorf Ördögök nekem a Bizottságot juttatja eszembe, egy jópofa elvarázsolt értelmiségi zene, ami nem zenészi  bravúrokkal nyűgöz le, hanem a hangulatával. Persze engem már évtizedek óta nem izgatnak fel különösebben az úgynevezett zenészi bravúrok, kivétel az utóbbi évekből talán Lajkó Félix. Mit ér ugyanis a precíz, mesteri tudás, ha az nem párosul eredetiséggel, egyéniséggel stb. Eljutottunk hát egy újabb közhelyhez: a profizmus és a művészet nagyon ritkán jár jegyben, ezen a területen legalábbis. Azaz jómagam inkább bóklászok ilyen helyeken a kisszínpadokon, mint bámulom a nagyszínpad elkopott sztárjait.

 

Szólj hozzá