2003. aug 14.

írta: korbelygyorgy

Napok óta nem tudok mit kezdeni Lovasi Andrásék felhívásával, melynek az a lényege, hogy az igényes pop-rockzene kapjon állami támogatást. Egyrészről megértem, hogy míg az ilyen Kozsó-féle nyikhajok hatalmas pénzeket keresnek "piaci" alapon, addig rengeteg tehetséges banda arra kényszerül, hogy szabadidejében dolgozzon, sok esetben ingyen. Azonban nem hiszem, hogy az lenne a helyes megoldás, ha a hazai urambátyám elosztórendszerbe ez a műfaj is bekerülne, elég nevetséges lenne, hogy egyébként kitűnő zenészek politikusok, minisztériumi döntéshozók nyakábna lihegnének, mint a kulturális ágazat más képviselői, lennének szoci bandák meg a konzervatív bandák, az egyik ciklusban csak Kovács Ákos, Szörényi és társaik kapnának pénzt, a következőben pedig a szocik haverjai. Az igazán tehetségesek pedig seggre ülnének.

Ha már megoldást keresünk erre a problémára, akkor el kéne gondolkodni magán a piaci struktúrán: a multikiadók aljasságain, a rádiótársaságok, tévécsatornák  kreatív barmainak szűklátűókörűségén. Olyan ez, mint a mezőgazdaság (jó messzi hasonlat, de szerintem áll), itt is mindenki kaszál: a felvásárló, a kereskedő, a termelő meg jól megszívja, de itt sem biztos, hogy jó gyakorlat az adófizetők pénzének feneketlen osztogatása. És most nem is jövök ilyenekkel, hogy ki a csoda mondja meg, hogy mi az érték ebben a műfajban? Kovács László? Áder János? Bródy? Zorán? És tényleg, tudja valaki, hogy mi az érték? Dopeman és Majka az? És a Belga?

A minap hallottam vagy olvastam egy érdekes megnyilvánulást e témában, és talán ez lenne a megoldás: a háttérinfrastruktúrát kellene megtámogatni, azaz a fesztiválokat, kultúrházakat, klubokat, akik mernének veszteséges bulikat szervezni. De erre máris van egy válasz, a kedvencem: a szarvasi Zebra nem kap egy fillért sem az adófizetők pénzéből, mégis rendszeresen fellépnek ismert és kevésbé ismert - meggyőződésem szerint értékes - bandák, sőt filmklub működik, felolvsóesteket tartanak. Igaz, adott esetben be kell, hogy áldozzák a kocsma bevételét. Magyarul megszállott vállalkozók kellenek. S ha ők nincsenek, vagy kevesen vannak, az azt jelenti, hogy  a civil társadalom nem képes megszervezni saját kulturális életét, s akkor az állami beavatkozás is teljesen felesleges.

Szólj hozzá