Alföldi blog

Korbely György blogja

2005. júl 31.

Génmanipuláció

írta: korbelygyorgy
Génmanipuláció

Ha valakinek még lennének kétségei GMO-ügyben...

Nagy-Britanniában már megjelent a génmódosított gyom. Pedig csak egy éve folynak kísérletek olyan génmódosított növényekkel, amelyek kereszteződhetnek a gymokkal. Utóbbiak fürgébbek voltak új képességek megszerzésében, mint a kutatók a védekezésben.
Tovább Szólj hozzá

2005. júl 31.

Tour

írta: korbelygyorgy
Tour

A héten hanyagoltam a kerékpározást, tekintettel a hőségriadóra, utoljára kedden tekertem egy viszonylag rövidet (28 km), előtte pedig azt a bizonyos mezőhegyesi hetvenest jártuk meg egy héttel ezelőtt.
Ma reggel nem voltam rest korán kelni, hogy legalább az enyhébb reggelt élvezhessem nyeregben. Szerencsére végig kellemes szélmozgásban haladtam a Nagyszénás-Gádoros-Orosháza háromszögben, majd csak kilenc óra körül a városba érve tört rám a dögmeleg. Azért az országúton mégiscsak más, meg aztán ezek a modern kerékpáros mezek nagyon jól cirkulálják a levegőt, míg egy sima póló pillanatok alatt ráizzad az emberre harminc fok fölött, a bringásing kellemesen tartja a hőt.
Erről jut eszembe: holnap Veszprémben indul a Tour de ...
Tovább Szólj hozzá

2005. júl 31.

Kiscsillag

írta: korbelygyorgy
Kiscsillag

A szerencsések talán már látták is a bandát, sajnos én még nem, sőt csak egy fél számot sikerült elcsípnem a tévében. Hölgyeim és Uraim: ez itten a Kiscsillag , avagy Kispál és a Borz Kispál nélkül, de Lecsó jelenléte miatt nevezhetjük akár Kispál Utcai Fiúknak is. A lényeg: Lovasi összeállt az őskispálosokkal, Ózdi Rezsővel, Brautigan Gáborral, kiegészülve Leskovics Gáborral (PUF).
A dolog azért izgalmas, mert nem tudni, mi lesz belőle: látszólag egy szabadidő-zenekarról van szó, amely a hetvenes évek végének zenei világában merítkezik, lehet, hogy csak egy tétova kísérlet marad, visszhang nélkül, de az is lehet, hogy forradalom a hazai pop-rock általam elég gyakran, már-már közhelyszerűen emlegetett állóvizében.

Tovább Szólj hozzá

2005. júl 30.

Héják, galambok, verebek?

írta: korbelygyorgy
Héják, galambok, verebek?

Van itt nekünk egy nagyon kedves városházi ellenzékünk is. Ahhoz a csoportosuláshoz tartoznak nagyrészt, amelynek főnökei néha eleresztik magukat, főleg az "övéik" körében és kígyót-békát összehordanak , de ez az itteniekre nem jellemző, míg a nagyvezérek héják, ők inkább galambok.
De lehet, hogy verebek, legalábbis néhány elfogult, kézivezérelt firkász azt csinál velük, amit akar. Momentán megalázza őket.
Nem is tudom, hogy lehet-e ilyet sajtóetikailag, szerintem nem, ha ugyanez a rádióban vagy tévében történne, biztos panaszbizottság lenne a dologból, mert ugyebár a médiatörvény minden hibája és kreténsége ellenére legalább ad az objektivitás látszatára. Ez a helyi lap nem. Konkrét példa e hétvégéről: interjú az ...
Tovább Szólj hozzá

2005. júl 29.

Orosházi hőségrekord, piros póló, bömbölő kislány

írta: korbelygyorgy
Orosházi hőségrekord, piros póló, bömbölő kislány

Maller Aranka ismertetése szerint a legmelegebbet ezen a napon 1905-ben Orosházán mérték, 38,9 fokot, ettől pénteken két fokkal elmaradt a hőmérséklet. Ismertetése szerint pénteken Újpesten mérték a legmelegebbet, 36,5 fokot.

Ezt az idézetet csak a helyi vonatkozás miatt linkeltem be, nem is vesztegetnék sok szót a kánikulára, küzdünk vele persze, de hál Istennek döntetlenre áll a mérkőzés. Sőt provokálunk is: egy két hét múlva leadandó cikk anyagát pont ma kellett felvenni Mezőberényben, továbbá ugyancsak ma délután áldoztunk a nagyfogyasztás oltárán Békéscsabán Lidl- és Tesco-ügyileg, de legalább ezen létesítmények légkondicionálása kiváló, így a shopingolás ezúttal számomra is járt némi élvezettel, melynek böjtje ...
Tovább Szólj hozzá

2005. júl 28.

A bal nem bal, a jobb nem jobb

írta: korbelygyorgy
A bal nem bal, a jobb nem jobb

A jobboldal amikor csak teheti, ráront saját nemzetére, hol hagyja éhen veszni, hol háborúba hajszolja, hol százezreket kiirt - ugye milyen kretén, aljas mondat? Mi vele a baj? Csupán annyi, hogy összemos, csúsztat, hazudik, hiszen a politikai jobb (konzervativizmus) egy széles skála, amelyen nem csak Adolf Hitler, Gömbös Gyula, Horthy Miklós tartózkodik, hanem olyan kiváló személyiségek, mint Burke, Adenauer, Churchill, Hannah Arendt, Antall József. Éppen ezért volt rendkívül inkorrekt Orbán Viktor bálványosi beszólása , hiszen gyakorlatilag ugyanezzel operált: Kun Bélát, Rákosit, Sztálint, Beriját, Kádárt mosta össze a jelenlegi szocialista párttal, amelyről lehet ezt-azt mondani, de egy nevezőre hozni ezekkel az urakkal több, mint ...
Tovább Szólj hozzá

2005. júl 28.

Blogrégió

írta: korbelygyorgy
Blogrégió

Nyitott kapukat dönget Pollner az E-médiában (GoldenBlog, tematikus blog, első helyezett - egyébként pedig régi tagtárs a MUOSZ online tagozatban), amikor arról elmélkedik, hogy az áttekinthetőség érdekében  nem árt a blogokat regionális alapon sem rendszerezni. Debreceni bloggertársunkra, Basahalomra hivatkozik, aki már megkezdte szűkebb hazája blogjainak összegyűjtését, sőt egy listát is közöl.
Nos, örömmel jelentem, hogy az utóbbi néhány hét, hónap hozott bizonyos áttörést a Viharsarokban is, amit én is igyekeztem nyomon követni, létrehoztam például a jobb oldali menüben a helyiérdekű blogok rovatot, ahol nem csak jó barátaim, Zsedényi Péter és Kerekes János , hanem mások, még nemszeretem blogok is szerepelnek. Természetesen ...
Tovább Szólj hozzá

2005. júl 28.

Egyesüljetek...

írta: korbelygyorgy
Egyesüljetek...

Végül is diktatórikusan, de célirányosan egy szűk mag kijelölte a bringás egyesület alakuló ülésének időpontját: 2005. augusztus 2-a, este hat óra, a helyszín szerény irodácskánk, vagy ha sokan leszünk, átkéredzkedünk a szomszédba, a Cronosba . A szűk mag: Léna és jómagam, utólag Kerekes Jancsi is jónak találta az időpontot.
Van néhány ötletem, azonban ezt majd ott mondom el, nem lenne szerencsés valamiféle programbeszéddel elébe menni az eseményeknek, annál is inkább, mert én továbbra is ahhoz tartom magam, hogy munkám miatt nem vállalhatok jelentősebb közszereplést, tehát főnöki ambícióim nincsenek, sokkal hasznosabb leszek, ha én csinálom a kommunikációs dolgokat. A találkozóra mindenkit szeretettel várunk. Nem ...
Tovább Szólj hozzá

2005. júl 28.

Utózönge

írta: korbelygyorgy
Utózönge

A fene a pofámat, azon kapom magam, hogy egyre inkább marketinges (marketingesebb?) vagyok, lehet, hogy mégis megérdemlem a jó rendű diplomát? A GB-zsűri által is megénekelt szerénységem eltűnni látszik. Szóval ez a levélrészlet az egyik hegyaljás (félig-meddig kormányzati, de ez most nem számít) partnertől jött, önigazolásképpen ideragasztom, hogy ne csak mi legyünk elégedettek magunkkal :-)

(...)Ahogy már írtam a szervezéssel és a szervezők munkájával tényleg nagyon elégedettek voltunk. Nem tudok rosszat írni, vagy olyat, amit másként csinálnánk. A Hegyalja előtt és után mi más zenei fesztiválon is részt vettünk, és őszintén mondhatom, hogy azt kívántuk a sok nehézség megoldás közben, hogy bárcsak az a kettő is ...
Tovább Szólj hozzá

2005. júl 27.

Vers mndenkinek II.

írta: korbelygyorgy
Vers mndenkinek II.

Lefekvés előtt egy újabb gyöngyszem a best of Hetényiből (továbbra is szöveghűen gépelve. Komolyan).

Királyt temetni csak siratva jó

Mint jéggel szakadó nyári zápor,
Úgy jött a hír, a király haláláról:
Meghalt Jimmy a dalénekes!
Egy pisztolygolyó úgy ölte meg,
Hogy szétcsapta fejét, agyától.

TV-csatornák tele torokkal
Ordítottak zajt zúgó haraggal:
Jimmy halott, a beit apostol!
Lelke elszállt a dicső porondról.
-    Most ott fekszik kibontott hajjal.

Rádió is szólt, ködfüstös este.
Csak könny ragyogott ember szemekbe.
Jaj, halott a dalos nagy király!
Lányok fülébe dala már nem száll;
-    Csak sóhaj szép virágesőben.

Ó, Te sok árva, hű alattvaló!
Királyt temetni, csak siratva jó.
Temető ...
Tovább Szólj hozzá

2005. júl 27.

PANKKK

írta: korbelygyorgy
PANKKK

Kiírták az NKA könnyűzenei pályázatát
Lemezkiadásra, demófelvételek készítésére, tehetségkutató versenyek megrendezésére lehet pályázni a Nemzeti Kulturális Alapprogram szerdán bejelentett könnyűzenei pályázatán. A korábban kiírt PANKKK pályázatra a határidőig összesen százhatvanegy klub, művelődési központ, koncertszervező és egyesület regisztrált. A kultuszminiszter bejelentette: jövőre ugyanígy szeretnék támogatni a népi kultúrát, a táncházmozgalmat, illetve a kortárs komolyzenét (Index )

Bevallom, még a terv dédelgetése idején szkeptikus voltam ezzel az elképzeléssel kapcsolatban, de így, klubokra koncentrálva más a leányzó fekvése. Kívánom, hogy lendüljön be a klubkultúra, és tényleg arra ...
Tovább Szólj hozzá

2005. júl 27.

Vers mindenkinek

írta: korbelygyorgy
Vers mindenkinek

Ami a popkultúrában Balázs Pali, Uhrin Benedek, Fásy Ádám, a közéletben Torgyán József volt (néha Horn Gyula és Répássy Róbert gyúr erre a pozícióra), most megvan ugyenez a költészetben is: Hetényi Györgynek hívják, mezőkovácsházi és megjelent már egy halom kötete. Eltekintenék most a műbírálattól, beszéljen maga a MŰ. (Ha jók lesztek, a kánikulát ilyen hűsítő dolgokkal enyhítem majd - csak győzzem begépelni...)

Kampány nagygyűlés Békéscsabán

Este, hatra gyűlésre mentem
a sportcsarnok fala alá.
Fehér nagykeresztem letettem
a MIÉP plakátja alá.

Már a széksorok is tele voltak,
s csendben ült, várva a nép.
Csak a hírverő zenekarok szóltak:
Igen! - Ma este itt van a MIÉP!
Majd Csurka jött elő ...
Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása