2010. sze 19.

Bréking: a szarvasi időközi választás első fordulója

írta: korbelygyorgy
Bréking: a szarvasi időközi választás első fordulója

Ezekben a percekben született meg az eredmény, ami nem végeredmény, hiszen érvénytelen lett az időközi választás a szarvasi központú választókörzetben: a választóknak mindössze alig 19 százaléka járult az urnák elé.

Az eredmény azonban elég érdekes:

Dankó Béla, Fidesz KDNP: 65,7 százalék, 4541 szavazat

Samu Tamás Gergő, Jobbik: 14,38 százalék, 994 szavazat.

Földesi Zoltán, MSZP: 13,99 százalék, 967 szavazat

Fonád Zoltán, LMP: 5,93 százalék, 410 szavazat

Nem is a sorrend, hanem az arányok: láthatóan a Fidesz tudta egyedül mozgósítani szimpatizánsait, de a szocialisták is kitettek magukért ahhoz képest. A nagy meglepetés a Jobbik - ez a párt Szarvason harminc fölötti eredményeket szokott elérni, igaz most a szomszédos települések ezt ellensúlyozhatják (mi több, gyanúm szerint az MSZP irányába).

Az LMP hat százaléka szerintem nem rossz eredmény (ahhoz képest persze igen, hogy a beolos szavazást ők nyerték meg :)), de hát tegyük a szívünket a kezünkre: egy erősen mezőgazdasági zónában mennyire nyerő üzenet az, hogy szülőföldünk legyen ismét az ország közepe, de ne revízióval, hanem zöld vízióval. Mellesleg szerintem telitalálat a helyi üzenet, sokakat el is ért, de ez nem Budapest és nem egy régióközpont.

Alig húsz százalékos részvételnél persze ne nagyon elemezzünk: így alakult és kész, majd október 3-án, a második fordulóban finomodhatnak az arányok - ha az eredmény nem is.

Az érdektelenségre is van magyarázat: a lényegi tét hiánya, az egész nap szakadó eső, az igazán ütős jelöltek hiánya (például egy gyomaendrődi fideszes egyben lokálpatrióta is és nem biztos, hogy örülne a kondorosi túlsúlynak a térségben.)

De most legyen elég: ne találgassunk jóemberek, két hét múlva ilyenkor többet tudunk....

Szólj hozzá

szarvas időközi választás