2010. okt 04.

Papírforma nagy vesztesekkel

írta: korbelygyorgy
Papírforma nagy vesztesekkel

Ez a választás sok tekintetben más volt, mint a korábbiak, legalábbis számomra. Egyrészt két évtized után nem munkával töltöttem, így azt csinálhattam, amit ilyenkor minden normális ember: neten és tévében, saját szórakoztatásomra követtem az eseményeket. A befolyt adatok nem munkadarabként álltak rendszerbe, hanem érdekes infóként.

Azért is volt eltérő a korábbiaktól a választás, mert lényegében "idegen helyen" szavaztam, olyanokra, akiket nem ismerek. Persze ez így túlzás, hiszen az idegen hely az otthonunk, viszont néhány hónap nem elegendő ahhoz, hogy felelőséggel döntsek, ezért rontott szavazatokat adtam le. Tudom, nem túl demokratikus, de az még kevésbé lett volna az, ha el sem megyek.

Békés megyében is papírforma érvényesült, azaz a Fidesz túlsúlya a Viharsarokban is érvényesül a továbbiakban, remélhetőleg tisztességgel élnek vele, bár ez egy elég naiv megjegyzés volt, mitagadás. A nagyobb városainkban is a papírforma érvényesült, még a bizonytalan Orosházán is egyértelmű Dancsó József sikere. Békéscsaba, Gyula, Szarvas, Békés is hozta az elvárhatót (az időközin is), viszont néhány kisebb városban és községben jól elküldték a megingathatatlannak tűnt nagy embereket.

A legnagyobb vesztese a tegnapi napnak egyértelműen a sarkadi polgármester, Tóth Imre, aki korábban országgyűlési képviselőként, megyei képviselőként is nagy embere volt a jobboldalnak (a rendszerváltás előtt pedig az egypártnak :)), most pedig egy független simán odacsapott neki. Nagy vesztes még a mezőberényi Cservenák Pál Miklós, úgy látszik, a korábbi netes lázadás (mely miatt bennünket is meghurcoltak közvetve) mégsem volt szimpla virtuális jelenség, ugyanis emberünk csak a harmadik lett.

Bakos Istvánt Mezőkovácsházán egy független verte meg (bár ő tudomásom szerint nem a Tóth Imre-féle erős ember volt a városban), de néhány községben is történtek meglepetések. Például Fodor Józsefet Csanádapácán verték meg, Gajdács Jánost pedig Gerendáson (ez utóbbit fideszes jelölt, holott Jani bácsi is jobboldali volt kezdettől, igaz, kisgazdavonalon).

Békésen bár jobboldali győzelem született, a Fidesz jelentős presztízsveszteséget kénytelen elkönyvelni, hiszen Erdős Norbert néhány hete visszalépésre kényszerült Izsó Gábor javára. Izsó annak rendje és módja szerint meg is nyerte a választást, ám az egyéni körzeteket is megnyerte a Jobboldali összefogás, két fideszes - köztük Erdős - csak kompenzációs listán jutott be a békési testületbe.

Az adatokat nézegetve még sok érdekes infó tárul elénk, egyelőre legyen elég ennyi. Most fontosabb feladat forró teát innom, jó sokat, merthogy a szombaton elkapott megfázást gyorsan el kellene üldöznöm...

Szólj hozzá

választás