2011. már 28.

Jegyzet a maiban

írta: korbelygyorgy
Jegyzet a maiban

... kapcsolódva a hétvégén megrendezett drámaíróversenyhez.

 

A kultúra lejött közénk

A kultúra válságáért leginkább maga a kultúra felelős, hiszen az elmúlt évtizedekben, évszázadokban túl magasra költözött, holott régen egy és ugyanaz volt a mára mostohatestvérévé vált szórakozással.

Így hát a kultúra képviselői közül azok teszik jól, akik nem a gagyi kereskedelmi tévéket, a pénzescsapokat elzáró politikát, az érdektelen piaci szereplőket okolják, hanem ötleteket gyártanak, s azokat meg is valósítják. Kiváló példa erre a mostani békéscsabai hétvége. Közel két évtizede egy kiváló elme, Siposhegyi Péter megelőzve korát kitalálta a színházi valóságshow-t, melyben a művek témáját a valóságból (a hírekből) választják, a művészek a közönség szeme láttára írják, próbálják és adják elő a darabot.

Immár második alkalommal ad helyet a drámaíróversenynek Békéscsaba, s most is kiváló elméket sikerült megnyerni: Karafiáth Orsolyát, akitől egyébként sem áll távol a popkultúra, hiszen ezernyi dolgot csinál a (szép)írás mellett: énekel, modellkedik, showműsorokban lép fel. Kiss Ottót, aki itt él köztünk, naponta összefuthatunk vele a közértben vagy a parkban, babakocsit tologatva és Zelei Miklóst, aki szintén nem elefántcsonttoronyban él, hiszen irodalmi munkássága mellett újságírói, dokumentarista ténykedése is jelentős.

A 14 óra alatt megszületett művek, majd a próbák izgalma és a vasárnap esti előadások zajos sikere bizonyítja: nem a kultúrafogyasztókkal van a baj, hiszen ők sem kedvelik igazából VV Tahót, VV Ribit és társaikat, ám ha a kultúra nem elég találékony, akkor bizony a gyengébb ellenállást választják.

Szólj hozzá

színház kiss ottó karafiath orsolya békés megyei hírlap