2011. júl 01.

Szólásszabadság mínusz, Google plusz

írta: korbelygyorgy
Szólásszabadság mínusz, Google plusz

Bár korábban arra gondoltam, hogy majd a netes közösség megvédi magát a médiatörvény rendpárti szemléletével - mondjuk ki: a cenzúrával - szemben, most mégis aggódni kezdtem: a hatalom annyira vágyott már a bosszúra vagy mire, hogy már elsején hajnalban (amikor életbe lépnek bizonyos szankciók) hozzálátnak a rendcsináláshoz.

Nagyjából úgy érzem magam, mint egy rossz kölyök, akit egyébként vernek, de kifele ezt nem mutatják. Ám most elköszöntek a vendégek - azaz máshová került az EU-elnökség és jön a feketeleves.

Mondjuk ez legyen a mainstream média baja - azonban ennek én is része vagyok még. Valahogy egyik modell sem tetszik, a Délmagyar-féle előmoderálás kifejezetten gáz, a Velveté pedig túl gyors fegyverletétel, úgy tűnik a mi központi agytrösztünk egyelőre kivár. Ez ügyben alapvetően Berényi Konráddal értek egyet, és persze Menyhárt Jenővel, akinek videóját nagyon jó érzékkel odaszúrta a szerző.

De nem csak Szalai Annamária és köre alkot nagyokat ezekben a napokban, hanem a Google is, szerencsére ellenkező előjellel, csak győzzük kapkodni a fejünket: +1 gomb, redizájn, Google+. Sikerült mindháromba belekóstolni: kifejezetten tetszik a Google Calendar, a Plus és a Gmail új formája (mert az utóbbit is be lehet állítani ám a témáknál Preview, illetve Preview (Dense) néven). Fontos bejelentés, hogy az Axel Springer  hírportáljain, így a Beolon is kinn van a +1 opció és természetesen a blogon ha jobbra felnézel, ott is rákattinthatsz - akárcsak a lenti lájkra.

És máris témánál vagyunk: vajon odaver-e a G+ a Facebooknak, ahogy mindenki ezt találgatja ma a neten? Nem tudni. Még azt sem, hogy lesz-e belőle őrület, s ha igen, hogyan alakul a piac, azaz a sokszázmillió fejű szörny, a júzernépség hogyan viselkedik.

Az első benyomások nagyon jók, én is érzem az átgondoltságot, szervezettséget a beta állapot ellenenére. Nem is mennék a részletekbe, mert remek leírásokat lehet olvasni a neten. Én úgy látom, nem sokáig lesz kizárólag a geekek játszótere a Google+ galaxis, egyre több "normális" felhasználó csatlakozik már most is, tehát olyanok, akiknek nem cél, kísérleti közeg a webes élettér, hanem csupán magabiztosan akarnak mozogni benne. Meg aztán ez a net, minden lehetséges: miért ne lenne egy újabb közeg a szociális hálóban, ahol jól érzi magát az ember, hiszen ezeket a rendszereket nem falak választják el, éppen ellenkezőleg, megfelelő átjárhatósággal egymást erősíthetik.

 

Szólj hozzá

google kommentek g médiatörvény médiahatóság