2012. sze 02.

Örmény-magyar, Hírlap light jegyzet

írta: korbelygyorgy
Örmény-magyar, Hírlap light jegyzet

A Jereváni rádió jelenti
A szocializmus idején jereváni rádiós viccekkel érzékeltették a rendszer hazug kommunikációját, leginkább a "Moszkvában Ladákat osztogatnak/fosztogatnak" maradt meg a köztudatban.

A szocializmusnak vége, Jereván immár a független Örményország fővárosa, a jereváni rádió pedig igazat mond. Ez persze így felelőtlen kijelentés, hiszen a rendszerváltás utáni központilag irányított médiumok sem igazmondásukról híresek, de abban semmiképpen nem téved a jereváni rádió, hogy a világ össze örménye berágott Magyarországra.

Pénteken még csak egyszerű napihírnek tűnt, hogy Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Sahib Safarovot, aki nyolc évvel ezelőtt bestiális kegyetlenséggel meggyilkolta az örmény Gurgen Margaryant. A félázsiai abszurd akkor vált címlapsztorivá, amikor Azerbajdzsán elnöke kegyelmet adott a baltás gyilkosnak, s akkor lett világbotrány, amikor kiderült, hogy Safarovot nemzeti hősként kezelik hazájában.

A háttérben állítólag Magyarország gazdasági érdeke áll, jelesül, hogy Azerbajdzsán dúskál az energiahordozókban, illetve állítólag szándékában áll magyar államkötvényt vásárolni. Ezt mindkét fél tagadja, ám nem zörög a haraszt, hiszen mindannyian emlékszünk még a tibeti aktivisták begyűjtésére Ven Csia-pao kínai miniszterelnök látogatásakor.

Nem túlzás, hogy az Orbán-adminisztráció eddig legnagyobb nemzetközi baklövésével állunk szemben, hiszen a korábbiak így vagy úgy visszacsinálhatók (IMF-tárgyalások, EU-haragszomrád), ám ebből a helyzetből jól kijönni nem lehet, hiszen - akarva vagy akaratlanul - partnerek lettünk bűnpártolásban, azt sugallva a világ diktatúráinak: Budapest a leszámolásturizmus első számú paradicsoma.

Szólj hozzá

örmény azeri békés megyei hírlap