2012. sze 13.

Igen!

írta: korbelygyorgy
Igen!

környezetvédelem-fesztivál 
Zöldülnek a magyar fesztiválok

    Budapest, 2012. szeptember 13., csütörtök (MTI) - Átlagosan felére csökkentették ökológiai lábnyomukat idén nyáron a nagy magyarországi fesztiválok, a termelődő szemét mennyisége például nem egészen harmada volt az öt évvel ezelőttinek.

    Magyarország nagy fesztiváljainak több tíz- vagy százezres közönsége jelentős terhet ró mikrokörnyezetére, ennek enyhítésére a szervezők már évek óta erőfeszítéseket tesznek. A változásokkal a környezet védelme mellett pénzt is megtakarítanak a szervezők, hiszen a környezettudatos intézkedések általában anyagilag is megtérülnek - adta hírül közleményben a fesztiválok kommunikációjával megbízott ügynökség.
    A re-pohár rendszert a Hegyalja Fesztiválon és a SZIN-en vezették be először, amely negyedére csökkentette az eldobható edények mennyiségét. Ennek köszönhetően a Hegyalja méretű fesztiválok 2000 helyett 600 köbméter szemetet termelnek, ráadásul a maradék nagy része is papírhulladék - fogalmazott Lakos László, a Sziget Kft. műszaki szaktanácsadója.
    A Szigeten emellett átalakították a közvilágítást: a LED és más fénytechnikai megoldásoknak köszönhetően egy nagyobb színpad már csak a felét, a közvilágítás a 15-20 százalékát fogyasztja az öt évvel korábbi energiának.
    Egyre többször használnak a szervezők különböző fém, műanyag, valamint újrahasznosított gumi alapú útburkolatokat, amelyek védik a környező gyepet. Egy új rendszer alkalmazásával a melegvíz előállító rendszert is korszerűsítették, amelynek köszönhetően a fesztivál energiafelhasználása kevesebb, mint a felére esett vissza.
    A fesztiválokon egyre nagyobb teret kapnak a napelemek is, főleg a kisebb, folyamatos áramfelvételű helyszíneken, mint például a Sziget civil faluja.

ksb \ psc \ kut \ kho

MTI 2012. szeptember 13., csütörtök 18:40
Szólj hozzá

fesztivál hegyalja