2012. okt 16.

Baumgartner, Orbán és Matolcsy egy jegyzetben

írta: korbelygyorgy
Baumgartner, Orbán és Matolcsy egy jegyzetben

Szerencsés egybeesése a jegyzetírói kiírásnak, illetve a Baumgartner-ugrásnak, így a kettőből lett egy a Békés megyei napilapolvasók nem kis örömére/bánatára.

Unortodox ugrás nem létezik

Az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelte a tévék képernyőjén és a különböző kommunikációs eszközök kijelzőin, amint Felix Baumgartner végrehajtja különleges mutatványát és a világűr pereméről ugrott le vasárnap magyar idő szerint 20 óra 7 és 17 perc között. Ez jelenleg a világ legmagasabbról végrehajtott ugrása, ezáltal a leggyorsabb szabadesése, nem beszélve a rekord egyéb tudományos vonatkozásairól.

Nem élnénk Magyarországon, ha nem születtek volna még meg ugyanezen az éjszakán az eseményt feldolgozó vicces netes alkotások, azaz mémek. De így van ez rendjén, hiszen magam is azok véleményét osztom, akik szerint attól vagyunk erős nemzet, hogy tudunk nevetni saját magunkon és nehézségeinken.

A legnépszerűbb az a mém lett, melyen az ismeretlen photoshopoló művész Baumgartnert egyszerűen Orbán Viktorra cserélte, amint a kabin ajtaján kilépve elegáns mozdulattal, mintha csak egy Felcsút-Alcsút mérkőzés kezdőrúgását végezné, a sztratoszférára bízza magát.
A párhuzam azért is találó, mert a magyar gazdaság zuhanása valóban hasonlítható a világ eddig mért legnagyobb szabadeséséhez, bár mint minden hasonlat, ez is több ponton sántít. Főleg abban, hogy félő, a mi mutatványunk nem végződik majd happy enddel.

Unortodox ugrás ugyanis nem létezik, a fizika és a biológia minden törvényét figyelembe kellett venni a tervezésnél, mint ahogy egy nagyon komoly, tudósokból álló team készítette el Felix Baumgartner vasárnapi történelmi ugrását, ügyelve minden részletre.

A mi unortodox (gazdasági) ugrásunk esetében a jelek szerint csak a zuhanás stimmel, minden más (gazdasági)  törvény figyelembe vétele hiányzik a sikeres akcióhoz, legkinkább például az az ejtőernyő, melynek mindenképpen ki kellene nyílnia a sikeres földet éréshez.

 

Szólj hozzá

orbán matolcsy baumgartner békés megyei hírlap