2013. már 04.

Még mindig ByeAlex

írta: korbelygyorgy
Még mindig ByeAlex

Drága Emberek! Megbolondultatok?

Azt hittem, hétfő reggelre kialudjuk A Dal okozta sokkot (kinek milyen előjellel), erre most indul csak be igazán a hisztéria, úgy tűnik, több front is nyílt: mainstream-alternatív, jobbos-balos, élőzene-elektronikus zene és még a fene se tudja, milyen irányból istenítik/gyalázzák A Dal nyertesét.

Nagyjából a hatvanas, hetvenes évek kádári Magyarországát érzem lihegni a nyakamban.

Merthát:

Kinek kifogásolták utoljára a kinézetét mindenféle gyűlölködő emberek?

- Szörényi Levente, Radics Béla (nem Gigi), Baksa Soós János, Nagy Feró, Schuster Lóri... (ja addigra már nem volt gond a hosszú haj), a hippik, a csövesek, a punkok és így tovább. Pedig ezekhez képest egy kötött sapi meg egy gyógyszemüveg.,..

Kire mondták, hogy nem tud énekelni (legalábbis nem úgy, ahogy egy megasztárrobot)? 

- Igen, Szörényi Levente, Bródy János, Nagy Feró, Hobó, de ha szélesebb horizonton tekintünk szét, kapott hideget-meleget a Beatles, a Rolling Stones, még korábban Elvis, Jerry Lee Lewis, Little Richard. Annak idején például Hobót sem azért szerettük, mert tud énekelni (nem), hanem mert hiteles volt. És Zámbó Jimmy hiába nyomta két oktávon, az életműve egy szórakoztatóipari termék maradt, árucikk, nem több, és a legendáját csak bulváreszközökkel tudják fenntartani, egyre kínosabb módszerekkel.

Nem akartam még egyszer ezzel a ByeAlex-témával jönni, mert bár élvezem ezt a mini kulturális forradalmat, ami zajlik itten környezetünkben, hiszen elmondhatjuk, hogy azért valahol csak beérett az mr2 Petőfi missziója és persze Puzsér mester kérlelhetetlen kritikai szemlélete, a lemezpiac összeomlása/a netes terjesztés előretörése és még sorolhatnám, de azt nem gondoltam, hogy a showbiznisz világa gyűlöletkampánnyal válaszol, kezdve a Hajdú-Schobert tengely primitív megnyilvánulásaitól egészen a hamis nemzeti érzéstől begőzölt underground barátaimig.

Szakácsapukaként (Erik és Alex kb. egyidősek) csak annyit mondok: nem baj, sőt jó, ha végre kidobjuk a mirelitet és az utcán kóstolunk valami egyedit a helyi őstermelőtől, amitől nem feltétlenül zabáljuk degeszre magunkat, de kellemes, eddig még nem ismert gasztroélményben lesz részünk.

Remélem, több ByeAlex-posztot nem kell írnom, legalábbis májusig, a malmői versenyig, 

Drága Emberek! Az Eurovíziós Dalfesztivált nem szabad komolyan venni, mert nem az. Mi se vegyük már túl komolyan magunkat, mert ezért állunk ilyen szarul.

Frissítés: Mai sajttáj

 

Szólj hozzá

eurovíziós dalfesztivál byealex