2013. júl 07.

Ma tízéves a(z) Alföldi (Kisvárosi) blog (webnapló)

írta: korbelygyorgy
Ma tízéves a(z) Alföldi (Kisvárosi) blog (webnapló)

Tíz évvel ezelőtt nem mosókonyhában, nem is szükséglakásban, de tény, hogy elkezdtem blogolni. Kíváncsiságból, önkifejezési vágytól hajtva, meg hát benne volt a levegőben, hogy itten nagy dolgok vannak születőben, bár akkor még senki nem sejtette, hogy a közösségi média egyik fundamentuma született meg a blogokkal. S ennél még fontosabbak azok a barátságok, melyek a hőskorban születtek, hiszen akkoriban maga a blogger-közösség alkotott egyfajta social networköt.

Tíz év múlva ne ez a dal legyen - énekli Cseh Tamás, bízva egy tíz évvel későbbi jobb világban. Nos, tíz évvel ezelőtt én is egy jobb világban bíztam, mindenesetre rosszabbra gondolni sem mertem, hát ez lett belőle.

A legviccesebb az elmúlt tíz évben, hogy lényegében semmi nem az, ami akkor volt. Kisvárosi webnapló néven indult, majd néhány év múlva Kisvárosi blog lett a neve, tekintve, hogy maga a blog kifejezés más értelmet nyert az évek során, több lett, ugyanis, mint napló. Aztán ahogy elköltöztem a kisvárosból, nem lett értelme az előtagnak sem, így lett Alföldi blog a neve. Már a helyszín sem ugyanaz, ugyanis néhány éve elköltöztem a Freeblogról a Blog.hu-ra, de jött vele az archívum is.

Főbb állomásokat most nehéz lenne felsorolni, nem is cél, de talán fontos siker volt 2005-ben a Goldenblog hírkategóriájának harmadik díja, illetve 2006-ban a közéleti kategória fődíja. Ennél fontosabbnak gondolom, hogy egy free fórum alkalmazás segítségével sikerült egy igazi orosházi közösségi funkciót adni neki, ahol olyanok is posztolgattak lelkesen, akiket mostanában nagyon zavar a szabad szólás.

Jelenleg mind látogatottságban, mind hatásfokban meglehetősen jelentéktelen ez a blog, de ez így van rendjén. Egyrészt, mert jóval kevesebb a ráfordított idő és energia, másrészt pedig más platformokra is kerülnek ki olyan tartalmak, melyek korábban csak a blogon voltak megtalálhatók, a rövid kis bejegyzések, illetve a megosztásra szánt linkek a Twitteren, a Facebookon és a Google Pluson vannak, az Alföldi blog pedig tíz év után is egy helyét kereső ember helyét kereső médiuma marad, remélhetőleg még több tíz évig.

 

 

 

Szólj hozzá

kisvárosi webnapló alföldi blog