2013. sze 09.

Aki lefotózta a nagyon fiatal Orbán Ráhelt és apukáját

írta: korbelygyorgy
Aki lefotózta a nagyon fiatal Orbán Ráhelt és apukáját

parbeszed2_1378752181.jpg_272x528

Elég nagy karriert futott ma be ez a kép, mely eredetileg húsz és fél éve jelent meg a boldogemlékű Orosházi Párbeszéd címlapján, a debreceni Fidesz-kongresszus illusztrálásaként. Akkoriban még helyi lapok is küldtek tudósítókat eseményekre, ma már az országosok sem nagyon, de ez itt most nem a modernkori médiakritika helye, lényeg az, hogy a szerkesztőség kvázi tudósítóként, kvázi küldöttként vett részt egyébként ezen a kongresszuson, mely nem mellesleg sorsdöntő volt a Fidesz történetében.

Nem csak azért, mert a párt ekkor tért át az elnöki rendszerre (természetesen Orbánt választották meg a pozícióra) a bázisdemokrata modell helyett, hanem mert ekkor alapozta meg jobbra tolódását, ezt követően kezdődött meg az osztódási folyamat, melynek során Fodor Gábor, Ungár Klára, Szelényi Zsuzsa, Molnár Péter és sokan mások távoztak.

Az Orosházi Párbeszédre most sok szót nem vesztegetnék, szerintem korábban írtam róla a blogon, a lényeg az, hogy néhány hónapos lapként együtt és egymástól tanultuk az újságírást, a nagy példakép a Magyar Narancs volt és talán ekkoriban bontogatta a szárnyait a Népszabinál Uj Péter, tehát igyekeztünki bedobni a new journalism minden fogását, érdekes módon tehettük ezt minden különösebb cseszegetés nélkül, Ha belegondolok, mi történne, ha most jönne egy ilyen fiatal csapat, hogy kicsinálná őket az a gárda, mely egyébként jóval 93 után lett "Fideszt-alapító".

Nem csak jegyzetfüzet meg magnó volt nálam egyébként, hanem sógornőm übergagyi pajtásszerű hobbifényképezőgépe is, amivel megpróbáltam ésszerűen lődözni néhány dolgot, hogy majd esemény után gyorsan elvigyem a fényképészhez, aki lapzártára kidolgozta, majd jöhetett a szkennelés meg a tördelés. 

Éppen a folyosón tébláboltunk, amikor megérkezett Lévai Anikó és a képen látható kislány, a 3-4 éves Orbán Ráhel, aki az utóbbi néhány hónapban kétszer is vezető hírfolyam volt, egyszer ugye kiderült, hogy "kollégák" vagyunk, ő is fesztiválos munkát végez szabadidejében, mi több, szakdolgozatát is a Sziget érdekeltségeiről írta. A második még mindig tart (ennek is köszönhető a Párbeszéd-címlap országos sikere a Beoltól a  444-en át a Hír24-ig, illetve a HVG-ig), mivel az esküvője körülményei alaposan felborzolták a kedélyeket, igazi Mikszáth-i történetet fabrikált új elitünk belőle.

A lesifotó elkészült, mi pedig, csupa amatőr lapszerkesztő úgy éreztük, ciki lenne szavazós, Orbán-beszédes, jócsajküldöttes fotót tenni a címlapra, ráéreztünk az akkor még bimbózó bulvár ízére és ez lett belőle (a képaláíráson órákig agyaltunk, végül egy nagyon gagyi sikeredett, de enyhítő körülmény, hogy nem én voltam az elkövető, csak a jobb híján beletörődő).

Ennyi hát az Orbán-lány fotójának igaz története, ami persze nem is az Orbán-lányról szól igazán, hanem egy akkor még szerethető pártról, mely ezekben az órákban vált felnőtté és lett később azzá, ami.

(Köszönet Zsedényi Petinek, aki még van annyira jó értelemben vett analóg, hogy őrzi a múlt eme relikviáit)

Szólj hozzá

fidesz orbán viktor orosházi párbeszéd orbán ráhel