2018. feb 17.

A lakosság segítségét kérem: kire szavazzak áprilisban?

írta: korbelygyorgy
A lakosság segítségét kérem: kire szavazzak áprilisban?

Update: a szavazás lezárult, értékelés itt

 

 Alapvetően egyetértek azokkal az elemzőkkel és más okos emberekkel, hogy aki kormányt váltana, mindenképpen el kell mennie szavazni április 8-án és most első alkalommal fel kell adnia az elvi politizálásról alkotott elképzeléseit, azaz minden esetben kedvenc pártjára szavazni, már ha van ilyen.

A teendő ugyanis: az első szavazat a kormányváltásnak szól, azaz megkeresni azt az egyéni ellenzéki jelöltet, aki a legesélyesebb és akár orrot befogva egy ikszet elhelyezni mellette. Ez többnyire a közös baloldali (demokratikus, bár én jobban szeretem a nyugatos jelölt kifejezést), aki lehet mszp-s, DK-s, jobb esetben egy szimpatikusabb kispárt tagja, vagy éppen független, de lehet jobbikos is, a lényeg, hogy az esélyesebb legyen. A második, a listás szavazat már a választás utáni időszakra szól: melyik az a párt, akinek programja a leginkább meggyőző egy NER utáni Magyarországról.

Régi választókerületemben, Orosházán nem is lenne kérdés, hogy a leginkább befutó a jobbikos Szabó Ervin lehet, tekintve, hogy az MSZP megtrollkodta az Együtt jelöltje, Bod Tamás közös jelöltségét és elindítják Füvesi Sándort, aki bár aktív az önkormányzatban és a helyi közélet más színterein, de helyiek egybehangzó véleménye alapján nem esélyes. A Fidesz reakciói is azt mutatják, hogy Szabót tekintik veszélyesebbnek magukra nézve.

Mi azonban telekgerendási lakosként a békéscsabai listára szavazunk, ahol igen nehéz feladvány elé néz a választópolgár és érzésem szerint a Fidesz jelöltje, Herczeg Tamás lehet a legesélyesebb. Bár több évtizede kedvelem és tisztelem Tamást, nyilvánvalóan nem szavazok rá, mert akkor a NER-t tartanám tovább a lélegeztetőgépen - hiába vannak olyan pozitív emberi tulajdonságai, mely alkalmassá teheti a képviseletemre, a fideszes pártfegyelem sok barátomból csinált már zombit.

Az oldschool baloldal megállapodása alapján a DK-s Nagy-Huszein Tibor indul ebben a körzetben, akinek a neve szerintem csak az addiktív politikafogyasztók körében ismerős: ő volt például az Agrászövetség vezetője, illetve a korábbi szoci kormányok néha felbukkanó szakpolitikusa. S mivel a legesélyesebbet, nem a legalkalmasabbat keressük, nyugodtan lapozhatunk - de hová? A Jobbik ugyanis régi helyi arcát, Kocziha Tündét indítja, akit nem ismerek személyesen ugyan, de emlékszem arra, amikor jópár éve be akarta tiltani Faludy Györgyöt - saját párttársai alig tudtak finomítani a kínos helyzeten. Ott vannak még az Együtt, LMP, Momentum egyéni jelöltjei - na, ők legfeljebb a második fordulóban, a listás szavazásnál jöhetnek szóba.

Akkor meg mi legyen? A klasszikus tévékvízek modorában ezért kitekintek a kamerák kereszttüzéből és a nézőktől kérek segítséget: bökjetek rá, kérlek arra a jelöltre, aki a legesélyesebbnek gondoltok a Békéscsaba 1-es választókörzetbe és én megígérem, hogy az eredményt figyelembe veszem április 8-án, amikor a berni konzulátuson leadom a szavazatokat (szolgálati közlemény a környéken, azaz Badenben élő magyarságnak: nem feltétlenül kell Münchenig vagy Berlinig utazni, elég, ha a 100-120 kilométerre lévő svájci fővárosba regisztrálod magad, ráadásul a város nagyon szép, úgyhogy a választás összeköthető egy remek családi nappal is. Nem beszélve róla, hogy - négy évvel ezelőtti tapasztalat - ezen a napon úgy tűnik, hogy mindenki magyarul beszél Bernben).

A szavazáson részt vehetnek más körzetben élő, szavazó olvasók is, hiszen a külső szem gyakran új nézőpontokat is fel tud fedezni.

 

 

 

Szólj hozzá

bern ner Szavazás választás2018