2018. feb 25.

Ha Süle Zsolt nem is, de az AWS mehet Lisszabonba

írta: korbelygyorgy
Ha Süle Zsolt nem is, de az AWS mehet Lisszabonba

Az egyik szemem sír, de a másik nagyon röhög, hiszen a közönség megint bölcsebb volt, mint a popipart joystickkal irányító - majdnem háttérhatalmat írtam - gépezet. Habár én Süle Zsoltot láttam volna legszívesebben a lisszaboni nemzetközi versenyen, az AWS sikerének is nagyon örülök.

Az esti fináléban négy döntős jutott tovább, azaz közülük kellett kiválasztania a közönségnek a továbbjutót. A zsűri abszolút favoritja Dánielfy Gergely volt, de ők juttatták tovább Király Viktort és a YesYes nevű duót, melynek egyik tagja Nagy Ádám harmonikás, illetve a negyedik az AWS volt - ez utóbbit metálnak aposztrofálták, ők is magukat, engem versenyszámuk leginkább nagy kedvencemre, a Faith no More-ra emlékeztetett.

Nem vagyok egy beszavazó típus, azért az A dal applikáción elnyomtam egy szimpátiavoksot ez utóbbi fiúknak, majd vártam, hogy a lakosság bejuttassa Király Viktort, vagy a YesYest, mint a két legpopulárisabb produkciót. De nem, mintha csak egyedül szavaztam volna, az AWS-t jelentették be, akik vagy jól eljátszották, vagy maguk sem hitték, hogy így történt.

Összegezve egy kicsit: A Dal alapvetően egy gagyi dolog is lehetne, hiszen az Eurovíziós dalfesztivál helyi indulóját választja ki. Azonban mégsem az, ugyanis jelentősen elüt a kereskedelmi médiát az utóbbi évtizedekben ellepő tehetségkutatóktól, hiszen nem a formálható nyersanyagot szállítja, hanem a többé-kevésbé kiforrott produkciókat. Ezek zöme természetesen a szórakoztatóipari kategóriába tartozik, de kb. egyharmad arányban mindig megjelennek olyan dalok és előadók, akik túlmutatnak ezen. Both Miklós, illetve Mező Misi zsűribe emelése óta ezek komoly esélyt is kapnak, a két remek muzsikus nem csak azzal vállalt missziót, hogy felhívja a figyelmet ezek értékeire, illetve a tucatprodukciók hiányosságaira, hanem megtanítja zenét hallgatni a tömegeket.

Talán ennek, talán másnak köszönhető, hogy a közönség adott esetben meg tudja hekkelni a szerkesztői akaratot, azaz, Király Viktor és a YesYes helyett beemelni egy abszolút rétegműfajt (Dánielfyt én személy szerint unalmasnak találtam, de legyen ez az én zenei műveletlenségem).

Imádlak, magyar lakosság, tudsz te bölcsen dönteni. Lehetne ezt április 8-án is?

Szólj hozzá

aws both miklós mező misi a dal