2018. okt 25.

Csak ül és nyomogatja a telefonját

írta: korbelygyorgy
Csak ül és nyomogatja a telefonját

Ugye, milyen gyakori kifakadás? Személyes beszélgetések során, Facebookon, vezércikkekben fakadnak ki emberek, amiért mások - főleg fiatalok - bamba bámészkodás helyett a zsebükben lakó, az elmúlt években személyes segítőjükké vált eszközt, az okostelefont használják. A kritikusok közt nem csak a technológiától idegenkedő, arról a bizonyos gyorsvonatról lemaradó honfitársaink vannak, hanem az azt aktívan használók is, amikor éppen bölcsészkedvük támad.

Ülünk a vonaton, buszon, villamoson és metrón, tízből kilenc ember a telefonját nézi - mondja egyikük, a másik hozzáteszi: az egyik munkahely dohányzóhelyén mindenki a mobilján lóg, míg a harmadik azt posztolja a Facebookon - a telójáról, persze -, hogy micsoda bunkó emberek vannak a váróteremben, nyomkodják az érintőképernyőt, ahelyett, hogy...

akhc.gif

Mi helyett, kérdezem én halkan? Talán az olvasók többsége emlékszik a mobiltechnológia előtti időkre: mit csináltunk a tömegközlekedési eszközökön? Elsősorban olvastunk, könyvet, újságot. Vagy játszottunk ilyen kis analóg bizbaszokkal. És a váróteremben? Hallgattuk az orvosi témákban szakértő, többnyire hipochonder nénikék bácsikák panaszait és tuti infóit vagy az asztalon hagyott felvilágosító füzetekbe temetkeztünk.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én az újságjaimat és a könyveimet a mobilomon át érem el, mint ahogy a játékaimat is. Tehát amikor a mobilomba feledkezem, vélhetően azt csinálom, amit harminc éve, csak éppen nem Esti Hírlap van a kezemben, hanem egy ötzollos kijelző, Ken Follett pedig a Gutenberg-galaxisból a digitális világba költözött és az Amazontól vagy a Google könyváruházából kell megrendelnem. A játékaim is a felhőbe költöztek, mint ahogy a munkám nagy része papírdossziék helyett elérhető a telefonomról.

Nem beszélve a kommunikációról: mára szép csendesen, mások zavarása helyett bárkivel kommunikálhatunk (lásd: cset), a téma lehet üres csacsogás vagy éppen fontos megbeszélés - a szemlélődő számára mindez egyaránt telefonnyomogatás.

teknolojik-bagimlilik-4.gif

Természetesen tudom, hogy megfelelő elérés esetén kapok hideget-meleget és igazuk is lesz a másként vélekedőknek, hiszen ott vannak a különböző függők, akik például a gyerekükre való alapvető figyelést is elmulasztják vagy az a vicces asztaltársaság, melynek minden tagja a telefonján lóg ahelyett, hogy beszélgetnének és ez hosszan sorolható. Erre csupán annyit tudok válaszolni, hogy minden jó és hasznos dolognak megvan a maga addikciós hatása, egy pohár jó bor, sör vagy pálinka még nem belépő az alkoholizmus poklához, azonban az arányok elvesztésének lehetősége itt is, ott is adott.

Tehát ha legközelebb valaki veled szemben csak ül és nyomogatja a mobilját, ne ítéld meg elsőre, mert lehet, hogy csak az anyukájával csetel, persze az sem kizárt, hogy éppen megoszt egy bődületesen ártalmas álhírt a Facebookján.

Szólj hozzá

mobil függőség