2019. okt 14.

Önkormányzati választások: most jön a java

írta: korbelygyorgy
Önkormányzati választások: most jön a java

hejha.jpg

Hejha! - talán már az idősebb fideszesek sem emlékeznek, hogy közel harminc évvel ezelőtt, 1990 őszén ezzel a szlogennel vágott bele a Fiatal Demokraták Szövetsége a helyhatósági kampányba (éééérted, nyelvi humor, csak éppen a j és ly hibádzik, de ennyi simán belefért).

Hejha! - mormoghatta vasárnap este a fideszes közönség konszolidáltabb része "basszameg" helyett, látván a fővárosi, illetve a nagyobb városok eredményeit. Megtörtént ugyanis, amiben sokan reménykedtek, de kevesebben hittek: Karácsony Gergely főpolgármester lett, mint ahogy számos fővárosi kerületben, megyei jogú városban ellenzéki lett a városvezető, sőt a testület/közgyűlés zöme is.

A rendszerváltás óta ez a harmadik alkalom, hogy az ellenzék az országgyűlési bukta után megnyeri a helyhatósági választásokat: 1990-ben az SZDSZ, 2006-ban a Fidesz, s mindkét párt a javára tudta ezt fordítani, hiszen a következő választások után már kormányzati tényezőkké váltak, igaz, a szabaddemokraták kisebbik koalíciós partnerként, a Fidesz pedig kétharmados győztesként. Mindez megismétlődhet 2022-ben is, ha jól dolgoznak a helyhatóságokban. Persze most nehezített a pálya, hiszen nem csak a jó válaszokat kell megtalálniuk, hanem a szövetségi rendszer miatt össze kell hangolni a szociáldemokra-szocialista, illetve a liberális, zöld, konzervatív érdekeket is minden egyes döntés előtt, habár egy út, egy iskola, egy szakrendelés nem függ izmusoktól, azonban számos stratégiai döntés egyben értékválasztás is. Afelől pedig senkinek nincs kétsége, hogy ha rossz döntés születik, akkor a propagandagépezet lecsap.

Önfeledt örömet nem láttunk a győztesek eredményváróján sem, de ez így van rendjén. Győzni is tudni kell és ezzel talán tisztában vannak, amit mindenképpen tiszteletre méltó hozzáállás, hiszen amit most hirtelen leszavaztak a magyarok, az nem csak Borkai sporttárs meztelen segge és a kapcsolódó habzsi-dőzsi, korrupció, hanem a stílus is, a folyamatosan jelen lévő harci kedv, hatalmi arrogancia, az emberek kiskorúsítása. Ha ez most átragad a győztesekre, akkor tényleg nincs megállás, háborúzhatunk az idők végezetéig. Tarlós, Karácsony is megtették a gesztust a normális párbeszédre, persze Orbán is, az ő szavainak őszintesége több mint megkérdőjelezhető. Biztosak lehetünk benne, hogy ezek után a parlamenti kétharmad tartogat még néhány meglepetést az önkormányzatok számára.

karacsony.jpgKarácsony Gergely, forrás: Index

Természetesen a szerződéseket át kell nézni, az iratmegsemmisítést meg kell akadályozni, de nem a bosszú, hanem a jog és igazságosság jegyében. Az alkalmatlan embereket ki kell penderíteni, de arra ügyelve, hogy ne az eddig elnyomott ellenzéki haverokat juttassuk helyzetbe. És igen, szakmánk megcsúfolóit a média közeléből is el kell zavarni, de nem azért, hogy újabb propagandacsatornák nyíljanak.

Szűkebb hazánk, Békés megye eredményeit figyelve persze mi sem változott, lényegében a Fideszé vagy az általuk támogatott polgármestereké maradt a megye, bár a testületek azért frissültek, de ezeket még nem volt időm alaposabban átböngészni. Szarvas Péter békéscsabai fölényes győzelme borítékolható volt, megjegyzem, tudtommal jó városvezetőről van szó. Gyula, Szarvas a papírformát hozta, a többi települést nem vizsgáltam.

oroshaza.png

Forrás: Beol.hu

A végére maradt Orosháza, mely egy kellemes sziget lehetett volna a narancssárga tengerben, elegánsan kiegészítve a Szeged-Hódmezővásárhely tengelyt. Ki kell mondani: a Magyar Szocialista Párt bődületes politikai hibájából (van akik szerint sima gazdasági ügyletként) ez a vonat nagyon elment. Közhely, hogy utálom azt mondani, hogy igazam volt, de emlékszem, milyen Facebook-kommentözön szakadt rám, amikor szóvá mertem tenni, hogy a hét százalékos párt ne akarjon a régi Fetser-legendába kapaszkodni, mert időközben nem csak a párt kopott el, de azok az emberek is jelentősen megfogyatkoztak, akik emlékeznek egyáltalán az 1994 és 2006 közötti időszakra. Mondjuk én pont emlékszem, és ezért sem tartottam jó ötletnek visszahozni azt a világot. 

Nehéz lesz erről számot adni mind a párttagságnak, mind az orosházi ellenzéki szavazóknak, kibicként én is kíváncsian várom a magyarázatot.

Szólj hozzá

önkormányzati választások orosháza Békés megye Karácsony Gergely Szarvas Péter Fetser János