2021. ápr 06.

Volt-e élet az sms előtt? - búcsú a távirattól

írta: korbelygyorgy
Volt-e élet az sms előtt? - búcsú a távirattól

Távirat, díszlap Fejléc

Forrás: Posta.hu

A múlt egy újabb jelentős szeletétől búcsúzunk ebben a hónapban. A mai negyven alattiaknak persze már nem sokat mond az, hogy távirat (maximum a Telegram, ami ugyebár egy biztonságos chatalkalmazás), hiszen ők már akkor voltak gyerekek, amikor elterjedt a mobiltelefon, azaz azok is elérhetővé váltak, akiknek nem jutott a Kádár-rezsim legjellemzőbb hiánycikke, a vonalas telefon.

A GSM-technológiával együtt a kilencvenes évek első felében megjelent az elektronikus távirat, az sms is, nem beszélve néhány évvel később az internetbummról, mely alaposan kiszélesítette az emberi kommunikációt, kijelenthetjük, hogy átesve a ló másik oldalára.

A távirat megszüntetéséről szóló hír többszörösen érint, hiszen nem csak címzettje, feladója voltam a nyolcvanas években a táviratoknak, hanem számomra tananyag és munkadarab is volt. Táviraton értesítettek például katonakoromban, hogy meghalt a nagymamám, táviratozott a távoli rokon, hogy mikor érkezik látogatóba és persze dísztáviratot küldtek az esküvőmre (mármint az elsőre, a másodiknál már volt sms-em). Olyan is volt, hogy Budapestről táviratban értesítettem az akkori csajomat, hogy nem megyek hozzá vidékre a hétvégén, mert az óbudai hajógyári szigeten egy hatalmas new wave fesztivál lesz, jöjjön inkább ő - persze nem jött.

És mivel postaforgalmi szakközépiskolába jártam, a távközlés tantárgy keretein belül fontos téma volt a távirat, sőt telexes gépterem is volt a suliban, hogy a leendő postások begyakorolhassák a táviratok továbbítását. Néhány napig szerencsém volt táviratot kézbesíteni is a Budapest 70-es hivatal dolgozójaként: eredetileg helyettes egyesített kézbesítő voltam, de valamiért - talán büntiből - el kellett mennünk néhányunknak kisegíteni a távírdára - ebből lett a nagy káosz, mert sikerült a sima leveleknél is lassabban kihordani a sürgönyöket a hetedik kerületben - hiába, ez is egy szakma.

De ma már senki nem bénázik Magyarországon a táviratokkal, mert már senki nem ad fel ilyet, április vége után pedig már az elvi lehetősége sem lesz meg. Úgyhogy aki esetleg átélné ezt az élményt, fáradjon el a legközelebbi postahivatalba és adjon fel magának vagy bárki másnak egy utolsó táviratot.

Szólj hozzá

posta sms távirat