Alföldi blog

Korbely György blogja

2021. már 31.

Was ist das? - kiszivárgott, miért akarja betiltani a semlegesnemet a magyar kormány

írta: korbelygyorgy
Was ist das? - kiszivárgott, miért akarja betiltani a semlegesnemet a magyar kormány

Der apa férfi, die anya nő, das semleges nemkívánatos - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter Ausztria, Németország és Svájc budapesti nagykövetével zárt ajtók mögött.

A több független portálhoz kiszivárgott információk szerint Szíjjártó Péter azért rendelte magához a három német anyanyelvű ország diplomatáit, mert a magyar kormányt hosszú ideje aggasztja, hogy a német nyelvben a hímnem és a nőnem mellett létezik a semleges nem is. A das névelővel jelzett semlegesnem a magyar kormány szerint nagyban hozzájárult, hogy a nyugati világban egyre inkább teret nyer a gender szemlélet. Mindezt jól példázza, hogy a szoknya szó hímnemű (der Rock), míg a kislány semleges (das Mädchen).

Német nyelv – Webnyelv

- A semlegesnem először a ...

Tovább Szólj hozzá

orosz nyelv német nyelv április 1 Szíjjártó Péter

2021. már 14.

Van remény: a Kaukázusé lett az év dala

írta: korbelygyorgy
Van remény: a Kaukázusé lett az év dala

Kaukázus

 Tisztában vagyok vele, hogy A Dal című műsorfolyam az egyik legnagyobb kamu a magyar kulturális életben, lényegében a NER táncdalfesztiváljáról van szó, melynek eredeti célja az Eurovíziós Dalfesztivál (a másik nagy kamu) magyar indulójának kiválasztása volt. Időközben az MTVA úgy gondolta, hogy hazánk mégsem indul, mert  egyes értelmezések szerint "túl sok a buzi", a dalválasztás azonban megmaradt.

Mindezek ellenére valahogy mindig rátapadok, lényegében ez az egyetlen hazai tévés produkció, amit élőben megnézek a Médiaklikken, illetve néha egy-egy magyar filmet, ha időben értesülök róluk Nem tudom függőségem okát, talán mert titkon azt gondolom, hogy kapok valami összefoglalót a magyar könnyűzene helyzetéről, ...

Tovább Szólj hozzá

a dal Kaukázus Kardos Horváth Janó

2021. már 08.

A Spotify-on és a YouTube-on is működik - nem hal ki soha az album formátum

írta: korbelygyorgy
A Spotify-on és a YouTube-on is működik - nem hal ki soha az album formátum

giphy.gif

 

Vége a hagyományos albumoknak (lemezeknek), mára a fogyasztók csak a dalokra kíváncsiak - egy darabig én is elhittem ezt az álláspontot, mely az elmúlt években, a streaming szolgáltatók megjelenésével erősödött meg, de valójában már a digitális zeneterjesztés hajnalán kezdődött meg.

Jelentős része volt ebben Steve Jobsnak, az Apple alapító vezérének, amikor az iPod piacra dobásakor kidolgozta azóta világméretűvé duzzadt üzleti modelljét, mely szerint egy dollár körüli összegért akár egy számot is megvásárolhat. Így különösen a nagyipari lakossági slágeripar került pácba, hiszen az ő üzleti modelljük lényege valóban az volt, hogy összehoztak egy rádióbarát számot, amely a kevésbé vájtfülű hallgatók ...

Tovább Szólj hozzá

zene pink floyd albumok

2021. már 06.

Az én varázshegyem - szanatóriumi naplóbejegyzés

írta: korbelygyorgy
Az én varázshegyem - szanatóriumi naplóbejegyzés

  img_0694.jpg

Hans Castorp hamburgi mérnök ellátogatott betegeskedő nagybátyjához egy davosi szanatóriumba. Eredetileg három hétre tervezte a látogatást, azonban a varázshegy hangulata úgy magával ragadta, hogy hosszú évek lettek a tervezett napokból.

Thomas Mann fiatal német író eredetileg csak egy novellát tervezett ebből a történetből, melyet lényegében felesége, Katia asszony betegsége inspirált, hiszen nagy hatással volt rá a davosi intézmény légköre. Az írást 1913-ban kezdte meg, majd két év múlva abbahagyta, végül a világháború után látott neki újra és 1924-ben fejezte be.

 Korbely György harmadikos középiskolás éppen abban a korszakában volt, amikor igyekezett befalni a száz legfontosabb könyvet, ebben benne volt a ...

Tovább Szólj hozzá

szanatórium varázshegy höchenschwand #privát

süti beállítások módosítása