Alföldi blog

Korbely György blogja

2021. sze 12.

Színházlátogatás bakancsban és vándorbottal

írta: korbelygyorgy
Színházlátogatás bakancsban és vándorbottal

img_2477.jpg

Teljesen véletlenül botlottunk bele egy remek kulturális projektbe: vasárnapi túránk során a Theatre in dem Bergen elnevezésű tájszínház produkciójával találkoztunk többször is. Nehéz pontosan meghatározni, mi ez a produkció, lényegében a színházi előadás és a performansz sajátos elegyéről van szó, jó erős közösségi háttérrel.

Amit a helyszínen láttunk, illetve utólag a szervező egyesület honlapjáról megtudtuk, az előadások során a közönség a színészekkel együtt vándorol helyszínről a helyszínre a természetben. A színhely maga a környezet, a téma pedig kapcsolódik a Fekete-erdőhöz, ahol maga Häg-Ehrsberg, ez a nagyon kicsi hegyi falu, az egyesület székhelye  is található.

Természetesen nem néztük meg az ...

Tovább Szólj hozzá

színház fekete-erdő tájszínház theatre in den bergen

2021. sze 11.

Végigaludtam 9/11-et

írta: korbelygyorgy
Végigaludtam 9/11-et

Forrás: Vox.com

A húszéves évforduló miatt ismét előkerültek az ilyenkor szokásos kérdések: Ön/Te hol volt(ál) és mit csinált(ál) 2001 szeptember 11-én? Ez volt a rádióban, tévében, neten és podcastben és még ez várható ezen a hétvégén és talán a jövő héten is.

Eddig nem találtam túl izgalmasnak az én sztorimat, de miért is ne, 20 év az is történelem, ha túl ingergazdag körülmények között tudtam meg, hogy életünk gyökeresen megváltozik, még hogyha közvetve is.

Akkoriban még működött a Békés Megyei Nap, melynek orosházi tudósítója voltam főállásban, de bedolgoztam a helyi rádiónak is, sőt a tudósítói irodám is itt volt. Azon a keddi napon nem túl sok feladatom volt, talán még a nyár utóhatásai miatt ...

Tovább Szólj hozzá

9/11 békés megyei nap word trade center

2021. sze 06.

Történelmi lecke lányoknak, avagy szép város Kolozsvár

írta: korbelygyorgy
Történelmi lecke lányoknak, avagy szép város Kolozsvár

  img_2385_1.jpg

 A külföldön élés egyik legnehezebb része az, amikor az ember gyermeke nem tanul magyar történelmet és ennek felelőssége a családra hárul. Csakhogy Szent István, Hunyadi János és Mátyás, Kossuth Lajos és Széchenyi nem Marvel-szuperhősök, illetve karakterek a Star Wars-galaxisből vagy a The Last of Us-játékból, így lepattan róluk az olvasható, megtekinthető forrás, sajnos a tiniknek már az Egri csillagok sem elég érdekes. Ez persze nem siránkozás a "régen minden jobb volt" jegyében, hanem tény. Ja igen, mesélhetnék is a lányomnak a magyar történelemről, de ez ugyebár viccnek is rossz, a tinédzsereket az imént felsoroltak érdeklik, meg a koreai popsztárok, mellesleg én is később lettem lelkes híve az oral history-nak, azaz az ...

Tovább Szólj hozzá

erdély kolozsvár mátyás király tordai sóbánya tordai szoros cluj-napoca

süti beállítások módosítása