Alföldi blog

Korbely György blogja

2021. ápr 10.

Busa Pista esete a 99 lufival - hallgass te is Stinky Bugs-t

írta: korbelygyorgy
Busa Pista esete a 99 lufival - hallgass te is Stinky Bugs-t

Eggyel több ok, amiért érdemes Klubrádiót hallgatni: a héten ismerkedtem meg egy remek zenei formációval, melynek neve Stinky Bugs, Ezúttal nincs szó az underground muzsikát forradalmasító lánglelkű fiatalokról, sokkal inkább korosabb, rutinosabb muzsikusokról, akik remek mókát csinálnak a zenével: ismert magyar dalokat dolgoznak fel, öltöztetnek funkos jelmezbe, felkérnek egy ismert vagy kevésbé ismert énekest, majd rögzítik a dalt.

Ezt sem akárhogy teszik: nem vacakolnak a stúdiótechnika adta lehetőségekkel, helyette egy az egyben rögzítik a hangot és a képet és mindez a YouTube-ra kerül (de Spotify-on is elérhető a Stinky Bugs). S hogy a 21. század szelleme is velünk legyen, a projekt finanszírozása abszolút közösségi módon, a ...

Tovább Szólj hozzá

2021. ápr 06.

Volt-e élet az sms előtt? - búcsú a távirattól

írta: korbelygyorgy
Volt-e élet az sms előtt? - búcsú a távirattól

Távirat, díszlap Fejléc

Forrás: Posta.hu

A múlt egy újabb jelentős szeletétől búcsúzunk ebben a hónapban. A mai negyven alattiaknak persze már nem sokat mond az, hogy távirat (maximum a Telegram , ami ugyebár egy biztonságos chatalkalmazás), hiszen ők már akkor voltak gyerekek, amikor elterjedt a mobiltelefon, azaz azok is elérhetővé váltak, akiknek nem jutott a Kádár-rezsim legjellemzőbb hiánycikke, a vonalas telefon.

A GSM-technológiával együtt a kilencvenes évek első felében megjelent az elektronikus távirat, az sms is, nem beszélve néhány évvel később az internetbummról, mely alaposan kiszélesítette az emberi kommunikációt, kijelenthetjük, hogy átesve a ló másik oldalára.

A távirat megszüntetéséről szóló hír  többszörösen érint, hiszen ...

Tovább Szólj hozzá

posta sms távirat

2021. ápr 01.

Ezen a napon talán még megengedett az álhírterjesztés

írta: korbelygyorgy
Ezen a napon talán még megengedett az álhírterjesztés

Előzmény: Was ist das? - kiszivárgott, miért akarja betiltani a semlegesnemet a magyar kormány

Én még ahhoz az újságíró-generációhoz tartozom, amely számára természetes, hogy évente egyszer vicceskedünk. Április elsején hol jobb, hol kevésbé jó tréfákkal, ha úgy tetszik, álhírekkel jelentkezett a sajtó, amit az olvasók vagy elhittek, vagy nem.

Mára minden napra jut a fake newsból, ám a 21. századi álhírek fő funkciója nem a szórakoztatás, esetleg az olvasók figyelmének egy-egy visszás jelenségre irányítása (például arra, hogy mennyire hiszékenyek tetszenek lenni), hanem a dezinformáció.

der die das - Den richtigen Artikel finden - Das musst du wissen!

Forrás: Leicht Deutsch Lernen

Nos az én célom semmiképpen nem az utóbbi volt azzal, hogy szándékosan á prilis elsejére ...

Tovább Szólj hozzá

2021. már 31.

Was ist das? - kiszivárgott, miért akarja betiltani a semlegesnemet a magyar kormány

írta: korbelygyorgy
Was ist das? - kiszivárgott, miért akarja betiltani a semlegesnemet a magyar kormány

Der apa férfi, die anya nő, das semleges nemkívánatos - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter Ausztria, Németország és Svájc budapesti nagykövetével zárt ajtók mögött.

A több független portálhoz kiszivárgott információk szerint Szíjjártó Péter azért rendelte magához a három német anyanyelvű ország diplomatáit, mert a magyar kormányt hosszú ideje aggasztja, hogy a német nyelvben a hímnem és a nőnem mellett létezik a semleges nem is. A das névelővel jelzett semlegesnem a magyar kormány szerint nagyban hozzájárult, hogy a nyugati világban egyre inkább teret nyer a gender szemlélet. Mindezt jól példázza, hogy a szoknya szó hímnemű (der Rock), míg a kislány semleges (das Mädchen).

Német nyelv – Webnyelv

- A semlegesnem először a ...

Tovább Szólj hozzá

orosz nyelv német nyelv április 1 Szíjjártó Péter

2021. már 14.

Van remény: a Kaukázusé lett az év dala

írta: korbelygyorgy
Van remény: a Kaukázusé lett az év dala

Kaukázus

 Tisztában vagyok vele, hogy A Dal című műsorfolyam az egyik legnagyobb kamu a magyar kulturális életben, lényegében a NER táncdalfesztiváljáról van szó, melynek eredeti célja az Eurovíziós Dalfesztivál (a másik nagy kamu) magyar indulójának kiválasztása volt. Időközben az MTVA úgy gondolta, hogy hazánk mégsem indul, mert  egyes értelmezések szerint "túl sok a buzi", a dalválasztás azonban megmaradt.

Mindezek ellenére valahogy mindig rátapadok, lényegében ez az egyetlen hazai tévés produkció, amit élőben megnézek a Médiaklikken, illetve néha egy-egy magyar filmet, ha időben értesülök róluk Nem tudom függőségem okát, talán mert titkon azt gondolom, hogy kapok valami összefoglalót a magyar könnyűzene helyzetéről, ...

Tovább Szólj hozzá

a dal Kaukázus Kardos Horváth Janó

2021. már 08.

A Spotify-on és a YouTube-on is működik - nem hal ki soha az album formátum

írta: korbelygyorgy
A Spotify-on és a YouTube-on is működik - nem hal ki soha az album formátum

giphy.gif

 

Vége a hagyományos albumoknak (lemezeknek), mára a fogyasztók csak a dalokra kíváncsiak - egy darabig én is elhittem ezt az álláspontot, mely az elmúlt években, a streaming szolgáltatók megjelenésével erősödött meg, de valójában már a digitális zeneterjesztés hajnalán kezdődött meg.

Jelentős része volt ebben Steve Jobsnak, az Apple alapító vezérének, amikor az iPod piacra dobásakor kidolgozta azóta világméretűvé duzzadt üzleti modelljét, mely szerint egy dollár körüli összegért akár egy számot is megvásárolhat. Így különösen a nagyipari lakossági slágeripar került pácba, hiszen az ő üzleti modelljük lényege valóban az volt, hogy összehoztak egy rádióbarát számot, amely a kevésbé vájtfülű hallgatók ...

Tovább Szólj hozzá

zene pink floyd albumok

2021. már 06.

Az én varázshegyem - szanatóriumi naplóbejegyzés

írta: korbelygyorgy
Az én varázshegyem - szanatóriumi naplóbejegyzés

  img_0694.jpg

Hans Castorp hamburgi mérnök ellátogatott betegeskedő nagybátyjához egy davosi szanatóriumba. Eredetileg három hétre tervezte a látogatást, azonban a varázshegy hangulata úgy magával ragadta, hogy hosszú évek lettek a tervezett napokból.

Thomas Mann fiatal német író eredetileg csak egy novellát tervezett ebből a történetből, melyet lényegében felesége, Katia asszony betegsége inspirált, hiszen nagy hatással volt rá a davosi intézmény légköre. Az írást 1913-ban kezdte meg, majd két év múlva abbahagyta, végül a világháború után látott neki újra és 1924-ben fejezte be.

 Korbely György harmadikos középiskolás éppen abban a korszakában volt, amikor igyekezett befalni a száz legfontosabb könyvet, ebben benne volt a ...

Tovább Szólj hozzá

szanatórium varázshegy höchenschwand #privát

2021. jan 24.

Minden nap írni egy kicsit

írta: korbelygyorgy
Minden nap írni egy kicsit

Nemrég hallottam a történetet, miszerint Szakcsi Lakatos Béla, a kiváló dzsesszmuzsikus naponta három órát zongorázik, egész pontosan gyakorol. Függetlenül attól hogy ha valakinek, neki nincs szüksége ennyi játékra, az értetlenkedőknek azt mondja: zongorista vagyok, ezért mindennap zongorázom.

 A sztorit egyébként Sziámi osztotta meg, aki ebből kiindulva határozta el, hogy elindítja napi dalos Youtube-csatornáját, hiszen ő költő-dalszerző, ezért verseket, dalokat ír, illetve készít elő és ezek bárki számára alapnyagot jelenthetnek.

Én meg ugyebár űjságíró lennék, ami persze nem zenészi és nem költői hivatás, életforma, attitűd, ám számomra mégis több, mint sima foglalkozás. Ezért kacérkodom most a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. okt 03.

Távgépíró, FEP TG, Telex.hu

írta: korbelygyorgy
Távgépíró, FEP TG, Telex.hu

Aritmetikus távírógép, mely start-stop jelátvitelt alkalmaz. Billentyűk le-nyomásának hatására távirójeleket állít elő és ugyanakkor a vevőszerkezetére érkező távírójeleket szöveges formában kinyomtatja. Főbb részei: a billentyűzet, az adószerkezet, a vevőszerkezet, a nyomtatószerkezet, a hajtómotor, a névadó egység és a mellékkészülékek (beépíthető lyukszalag-olvasó és lyukszalag-lyukasztó egységek, tárolóegység stb., amelyek főként kiegészítései valamely alapkonstrukciónak). A billentyűzet elrendezése rendszerint megfelel az írógépszabványnak. Billentyűzete és nyomtatószerkezete egymástól teljesen független működésű és csak elektromos úton, kívülről van visszacsatolva akkor, ha a távgépíró saját ...

Tovább Szólj hozzá

index sajtószabadság határőrség telex

2020. sze 17.

Mr. és Mrs. Korbely az Újvilágba érkezett, nekem meg lett egy menyem

írta: korbelygyorgy
Mr. és Mrs. Korbely az Újvilágba érkezett, nekem meg lett egy menyem

Méghozzá kétszeresen, hiszen nem csak fizikálisan érkeztek meg az Újvilágba néhány nappal ezelőtt, hanem spirituálisan is egy új világba csöppentek, ugyanis Dél-Karolina állam törvényei értelmében hivatalosan is férj és feleség lett Erik és Rhea. Ez azt jelenti, hogy boldog após lettem.

119564739_617826822230471_8074593739435126688_n.jpg

 Aki ismeri ezt a blogot, az tudja, hogy nem kap túl nagy hangsúlyt a privát szféra, az élet nagy eseményeit azonbana jegyzőkönyv kedvéért nem árt a szociális médián kívül is rögzíteni az ismert médiazajos viszonyok miatt. Természetesen nem volt alföldi parasztlagzi örömapákkal és örömanyákkal, természetesen a fiús család képviselői nem voltak jelen, de sebaj, jövőre Magyarországon és Németországban lesznek az after partyk. Mellesleg ...

Tovább Szólj hozzá

USA Korbely Erik Mariah Korbely-King

2020. aug 13.

Haász kolléga kikukázza a laptopját és megmerítkezik

írta: korbelygyorgy
Haász kolléga kikukázza a laptopját és megmerítkezik

 

Remek videóklipet mutattak be ma: a Felső Tízezer zenekar Én a vadonban című dalának mozgóképes változatában az Index egyik felmondott főszerkesztő-helyettese, Haász János a főszereplő. Az a vicces, hogy erről én most Vaszily Miklós blogszolgáltatóján írok, mert még nincs más, de szólok: nem tehetitek a címlapra.

Ha újságírói munkásságomról kellene mesélnem a kispajtásoknak, azzal kezdeném, hogy a legbüszkébb nem a saját dolgaimra vagyok, hanem azokra a remek emberekre, akikkel együtt dolgozhattam a Békés Megyei Napnál, mely szerintem a mai sajtóviszonyokhoz képest egy igazi etalon médium minden hibájával együtt. A lista nem teljes, ezért bocsánat attól, aki lemaradt, de ott volt Grecsó Krisztián, Kiss Ottó, Bod Tamás, ...

Tovább Szólj hozzá

Index Haász János Felső Tízezer

2020. máj 06.

Hogyan lett a "pingpongzenéből" életre szóló zenei élmény? - I. M. Florian Schneider

írta: korbelygyorgy
Hogyan lett a "pingpongzenéből" életre szóló zenei élmény? - I. M. Florian Schneider

B@ssza már ki valaki ezt a pingpongzenét! - 1978 őszét írjuk, a helyszín egy kisvárosi fiúkollégium, a "pingpongzene" pedig egy Sokol-rádió minőségű MK-kazettásmagnóból áradt takarodó után. E. Feri, akkor elsős osztálytársam a Kraftwerk Radioaktivity című albumát használta ugyanis elalvós zenének, ami nem váltott ki túl nagy sikert.

A Kraftwerk nem illett be ugyanis sem a csövesek rockervilágába, sem a "digók" diszkózenés világába sem, így az akkor először megtapasztalt különös elektronikus zene meg nem értett fülekre talált. Ócska fordulattal: akkor még senki nem gondolta, hogy az elkövetkező évtizedek egyik meghatározó zenei alapjait halljuk.

Mindez a zenekar egyik alapítója, Florian Schneider halálhíre kapcsán jutott ...

Tovább Szólj hozzá

kraftwerk florian schneider

2020. máj 05.

Schmidt Máriáé lesz a postás "bikaszálló"'

írta: korbelygyorgy
Schmidt Máriáé lesz a postás "bikaszálló"'

28512341_184627a330a92448995769f27a092ac6_t.png

Fotó: Index.hu

Ez volt ugyanis - legalábbis a nyolcvanas évek elején - a postásszleng szerint a neve ennek a monumentális épületnek, mely a Magyar Posta munkásszállásaként működött. Abszolút személyesen érintett a hír, hogy valószínűleg Schmidt Mária cége szerzi meg, (jelenleg ugyanis csak résztulajdonosok), hiszen több mint másfél évet töltöttem itt a 13. emeleten 1982 szeptembere és 1984 februári katonai bevonulásom között.

A munkásszálló nem jó dolog, piálás, verekedés, rossz arcok ugranak be a szóra, ez azonban nem ilyen volt. Bár nyolcan laktunk egy szobában, azonban elég tágasak voltak ezek a szobák, saját fürdővel, konyhával, étkezővel, lent portaszolgálattal, étteremmel, jó közlekedéssel (az Ecseri úti ...

Tovább Szólj hozzá

schmidt mária üllői út munkásszálló postásszálló

2020. ápr 24.

Hogy mondják propagandanyelven, hogy hány évig tart még a bál? 2. rész

írta: korbelygyorgy
Hogy mondják propagandanyelven, hogy hány évig tart még a bál? 2. rész

Előzmény: Hogy mondják rendőrnyelven, hogy hány évig tart még a bál?

  Még egy bőrt a medvéről: miután befejeztem három sláger rendőrnyelvre alkalmazását, eszembe jutott, milyen viccesen mutatnának mindezek egy számomra teljesen idegen nyelvezettel, a propagandamédia szemszögéből. Nem volt túl nehéz dolgom, hiszen minden sor mögött meg lehet találni az ott rejtőző komcsit, libsit és persze Sorost.

soros-gyorgy.jpg

Kék asszony (LGT)

Újabb veszteség elé néz a magyarság: elhagyni készül az országot egy igazi hazafi, aki sötét összeesküvés áldozata lett. Olvasónkat egy, a szociálliberális körökhöz köthető nő, a Kék asszony hálózta be. Az elnevezés nem véletlen, hiszen az általa előszeretettel viselt színvilágból következtetni ...

Tovább Szólj hozzá

soros györgy bikini pál utcai fiúk propagandanyelv LGt

2020. ápr 22.

Hogy mondják rendőrnyelven, hogy hány évig tart még a bál?

írta: korbelygyorgy
Hogy mondják rendőrnyelven, hogy hány évig tart még a bál?

Valójában Nyáry Krisztián minapi posztja inspirált az alábbi kis játékra, ő három verset költött át rendőrnyelvre. Gondoltam, csavarok egyet a dolgon, és dalszövegeket írok át, ami elég nehéz stílusgyakorlat volt, mi több, nem is tisztán rendőrnyelvi lett az eredmény, ugyanis visszaolvasva felfedeztem III/III-as jelentésnyelvet, némi álbölcsészes modorosságot és marketinges bullshitdumát is, de nem változtattam meg, hiszen ezek ugyanolyan vicces dolgok. A kiválasztás teljesen random, azaz nem törekedtem a magyar popzene teljes lefedésére, így utólag szembesültem vele, hogy a hetvenes évek közepe, és a nyolcvanas évek közepe az eredeti művek megszületésének ideje (arra természetesen figyeltem, hogy a kiválasztott dalok lehetőség ...

Tovább Szólj hozzá

bikini lgt pál utcai fiúk nyáry krisztián rendőrnyelv

süti beállítások módosítása