2021. júl 26.

Podcast télen, nyáron, munkában és kutyával - háttér és ajánló

írta: korbelygyorgy
Podcast télen, nyáron, munkában és kutyával - háttér és ajánló

Forrás: https://raidboxes.io

Nagy örömmel látom, pontosabban hallom, hallgatom, hogy a podcastok egyre népszerűbbek, mi több, már én is a bőség zavarával küzdök, pedig nekem elég nagy a kapacitásom, hiszen munka, bringázás, kutyasétáltatás és sok minden más közben tudok podcastokat hallgatni. 

Most csak a magyar nyelvű tartalmakat veszem számba, aki valamilyen kitekintésre vágyik, bátran írjon be kulcsszavakat használt podcastalkalmazásába, vagy éppen a Spotify keresőjébe. A poszt, ahogy mondani szokás, a teljesség igénye nélkül próbál meg kiemelni a szerző számára fontos és érdekes podcastokat.

Kezdetben vala a Heti Meteor, mely minden magyar nyelvű podcast alapja: Sasvári József (Angelday) és Fejes Balázs (FB2) kezdték el éppen tíz éve, a podcast nem volt más, mint könnyed csevegés it (főként Apple), életmód és kultúra témákban, később számos hasonló hangos tartalom született, többek közt a Meti Heteor, melyet Pohly Ferenc és Szedlák Ádám (Kelt) készít. Angeday jelenleg nem aktív ebben a szcénában, de FB2 heti rendszerességgel jelentkezik Dewlával közös Konnekted podcastjában, itt az alaptémák mellett kiemelt szerepet kap még a videójáték és a kávékultúra is. Régi motorosnak számít Tomi és Tibi, akik a Gombapresszót, Béla és Gábor, akik a Vendéglő a világ végén című podcastokat készítik rendszeresen és persze Xab és barátai.

Idővel szakosodtak a podcastok, van már közéleti (G7, 444, HVG Fülke), kulturális (Filmklub, Lemezjátszó, Wanted, a zeneblogok, azaz a Lángoló és a Recorder hangzó anyagai, After Sajó Dáviddal), gazdasági (Pogi podcast, Reklámszünet) sőt bringás (Kontra) és zöld (Greenfo) podcastok is. Egyedülálló a rendkívül mély és alapos az Élet meg minden, melyet Tóth Szabolcs Töhötöm készít, s amely tökéletes cáfolata annak a médiás tévhitnek, hogy csak rövid, felszínes tartalmakat lehet lenyomni a fogyasztók torkán.

A magukra valamit adó médiumok immár önálló podcastokat gyártanak (a már felsoroltak mellett a Válasz Online, a 24.hu, az Index készít ilyet, elvileg a Telex is erre készül. És persze ott vannak a meglévő rádiós tartalmak podcast változatai, például a Tilos összes műsora elérhető rss-sel, illetve a honlapjukon keresztül letölthetők. Ugyanez a helyzet a Klubrádióval. Több műsora elérhető az Infórádiónak, az állami rádiónak (néha a Petőfit én is hallgatom) illetve a reggeli bulvárműsorok kedvelőinek ott vannak Balázsék.

Az utóbbi időben megfigyelhető az a jelenség, hogy podcastnak hívják a YouTube-csatornákon látható tartalmakat is. Ezen lehet vitatkozni, bár szerintem a podcast az az, aminek eredetileg elnevezték, azaz letölthető majd iPod-on, azaz zenelejátszón lehallgatható rádióműsor. Az egy másik kérdés, hogy egyre több podcast került ki a legelterjedtebb online felület, a YouTube tartalmai közé, illetve egyre több podcaster kamerával is rögzíti munkásságát.

Néhány hónapja van már Friderikusz podcast is, amivel nekem semmi bajom, sőt örvendetes, hogy ezek a nagy guruk is ebbe a szcénába nyomulnak be, ám a szakmai alázatáról híres Fridi szerintem elmulasztott egy nagyon fontos dolgot, amit korábban lineáris tévésként mindig megtett. Azaz nézte mások, a nagy elődök műsorait és tanult azokból, most az az érzésem, hogy sokak kedvenc Sándora nem sok podcastot hallgatott, illetve nem sok youtubert követ, hogy esetleg tanuljon valamit tőlük, ami tévés guruként sem szégyen, mondom én, az 50+-os pályaelhagyott print és online újságíró, aki manapság is ámulattal figyeli egyes huszasok, harmincasok munkásságát a számomra naponta meghódítandó online világban.

Magam háromféle podcastot fogyasztok. Az első kategóriába tartoznak az örvendetesen bővülő klasszikus podcastok, azaz amiket tudatosan erre a célra, azaz netes hallgatásra készítenek alkotóik. Néhány kedvenc név szerint, ismét utalva rá, hogy a teljesség igénye nélkül: Konnekted, Meti Heteor, Wanted, Media1 stb. A második kategória a podcast formában is elérhető rádióműsorok és YouTube csatornák, elsősorban a Tilos rádió néhány műsora, de ide sorolható a Partizán, a Friderikusz podcast és sok más hasonló, hál Istennek ez is bővül. Végül a magam által összeeszkábált hangzó anyagok, amik lényegében podcastok is meg nem is: YouTube videókat szoktam hangfájllá alakítani, például az ATV műsorait, illetve a Klubrádió honlapjáról is le szoktam kapkodni az érdekesebbeket, például a Reggeli személyt, illetve az Esti gyorsot, de meg szoktam hallgatni a Basszust (szerkeszti Göczey Zsuzsa, a kultikus rádiós szerkesztő még a hőskorból), az Örömzenét, illetve Folytköv címűt, melyet volt népszabis újságírók csinálnak.

Érdemes még azokról a platformokról is beszélni, melyeken elérhetők a podcastok. Mindkét nagy ökoszisztémára találunk az alkalmazásboltokban remek appokat, de aki nem akar ezzel vacakolni, az a Spotify-on is eléri ezeket a tartalmakat, mára már szinte mindenki feltölti ide is hanganyagait, mint ahogy a már említett YouTube is ilyen felület. Én az Apple saját appját használom, illetve az Overcast nevűt, de itt csak a tilosos tartalmak vannak, ugyanis az előző valamiért nem kezeli azt az rss-feedet, amit a Tilos.hu-n megadtak.

Nem vagyok szociológus, sem médiatörténész, ezért nem bocsátkoznék találgatásokba, hogy vajon mi az oka ennek a robbanásnak, vélhetően több összetevője van (hangsúlyozom, nem magyar jelenségről van szó, tehát a hatalom által elfoglalt állami rádió csak az egyik ok, illetve a bugyuta kereskedelmi adók mélyrepülése sem elegendő magyarázat, bár mindkettő igaz lehet, mint ahogy az is, hogy elég volt a professzionálisnak mondott bájgunarakból, éljenek az alulról jövő tehetségek (sajnos ezt mondtuk a közösségi média hajnalán is és tessék, mi lett belőle). 

Ja, és hogy én általában mindent szívesen kipróbálok és mégsem podcastolok? Hát igen, ennek több oka van, elsősorban mert nem vagyok nagyon biztos abban, hogy jó lenne az a produktum, amit kiadnék a kezemből. Egyrészt hiába voltam rádiós, verbális kommunikációs képességeim nem a legjobbak. Ezt akkor tudnám ellensúlyozni, ha valami olyan személyiség lennék, akinek minden szavát inni kell, hát nem vagyok ilyen. Ezért valamilyen szakpodcastot kéne kitalálnom, de rá kell jönnöm ennyi év után, hogy igazából semmihez sem értek olyan mélységesen, hogy a téma szakértőjeként tetszelegjek. Ráadásul tisztában vagyok vele, hogy rengeteg idő és pénz lenne a szükséges technikai eszközök beszerzése, illetve ezek megtanulása, illetve emlékszem a rádiós időkből, hogy nem volt a kedvenc foglalatosságom a hangvágás. Úgyhogy tőlem podcastot egy darabig nem hallhattok, de ne keseredjen el senki, hiszen nagyon jó podcastok vannak, csak győzzed idővel és türelemmel.

Szólj hozzá