Alföldi blog

Korbely György blogja

2021. sze 30.

Izgalmas napok után - előválasztás a kanapén

írta: korbelygyorgy
Izgalmas napok után - előválasztás a kanapén

elovalasztas.jpg

Egyértelműen siker a hazai ellenzéki előválasztás mind a résztvevők számát, mind a (rész)eredményeket tekintve. Én lgalábbis teljesen izgatottan élem meg ezeket a napokat, ha focikedvelő lennék, egy-egy eb vagy vb idején éreznék ilyen másállapotot.

Hála a Momentumnak az olyan távol lévő magyarok is szavazhatnak, mint mi vagyunk, ugyanis emlékeim szerint ők erőltették az online szavazást. Tegyük hozzá, sem életkoromat, sem beállítódásomat tekintve nem tartozom e párt célcsoportjába, azonban sajnos a jelenlegi kínálatot tekintve ők az egyik legkisebb rossz. 

Ennek ellenére nem az ő jelöltjüket támogattam az első fordulóban, hanem - és ezt az előző posztomban nem is rejtettem véka alá -, hanem Márki-Zay Pétert. Tettem ezt ...

Tovább Szólj hozzá

előválasztás Momentum Karácsony Gergely Dobrev Klára Fekete-Győr András Márky Zay Péter

2021. sze 15.

Egérrel szavazok a hétvégén, de még nem tudom, kire

írta: korbelygyorgy
Egérrel szavazok a hétvégén, de még nem tudom, kire

 Mostmár hivatalosan is regisztált online ellenzéki előválasztó vagyok, ma délután ugyanis sikeresen megtörtént a művelethez szükséges első lépés: elfogadták a regisztrációmat. A neheze még hátravan: a miniszterelnökjelölt-jelöltről már van elképzelésem, de helyi szinten tanácstalan, mi több, csalódott vagyok.

elovalasztasme.jpg

Néhány hete ismét orosházi lakosok vagyunk, már ami a lakcímkártyánkat illeti, ezért immár a Békés megye 4. választókörzetben fogunk elő-, illetve ténylegesen szavazni. Ennek egyszerű technikai oka van, a régi orosházi lakás lett a bázis, miután felszámoltuk békéscsabai agglomerációs szelleméletünket, amit a békéscsabai munka miatt alakítottunk ki. Természetesen az év legnagyobb részében, úgy kilencven ...

Tovább Szólj hozzá

előválasztás szabó ervin márki-zay péter sebők éva szelényi zoltán

2021. sze 12.

Színházlátogatás bakancsban és vándorbottal

írta: korbelygyorgy
Színházlátogatás bakancsban és vándorbottal

img_2477.jpg

Teljesen véletlenül botlottunk bele egy remek kulturális projektbe: vasárnapi túránk során a Theatre in dem Bergen elnevezésű tájszínház produkciójával találkoztunk többször is. Nehéz pontosan meghatározni, mi ez a produkció, lényegében a színházi előadás és a performansz sajátos elegyéről van szó, jó erős közösségi háttérrel.

Amit a helyszínen láttunk, illetve utólag a szervező egyesület honlapjáról megtudtuk, az előadások során a közönség a színészekkel együtt vándorol helyszínről a helyszínre a természetben. A színhely maga a környezet, a téma pedig kapcsolódik a Fekete-erdőhöz, ahol maga Häg-Ehrsberg, ez a nagyon kicsi hegyi falu, az egyesület székhelye  is található.

Természetesen nem néztük meg az ...

Tovább Szólj hozzá

színház fekete-erdő tájszínház theatre in den bergen

2021. sze 11.

Végigaludtam 9/11-et

írta: korbelygyorgy
Végigaludtam 9/11-et

Forrás: Vox.com

A húszéves évforduló miatt ismét előkerültek az ilyenkor szokásos kérdések: Ön/Te hol volt(ál) és mit csinált(ál) 2001 szeptember 11-én? Ez volt a rádióban, tévében, neten és podcastben és még ez várható ezen a hétvégén és talán a jövő héten is.

Eddig nem találtam túl izgalmasnak az én sztorimat, de miért is ne, 20 év az is történelem, ha túl ingergazdag körülmények között tudtam meg, hogy életünk gyökeresen megváltozik, még hogyha közvetve is.

Akkoriban még működött a Békés Megyei Nap, melynek orosházi tudósítója voltam főállásban, de bedolgoztam a helyi rádiónak is, sőt a tudósítói irodám is itt volt. Azon a keddi napon nem túl sok feladatom volt, talán még a nyár utóhatásai miatt ...

Tovább Szólj hozzá

9/11 békés megyei nap word trade center

2021. sze 06.

Történelmi lecke lányoknak, avagy szép város Kolozsvár

írta: korbelygyorgy
Történelmi lecke lányoknak, avagy szép város Kolozsvár

  img_2385_1.jpg

 A külföldön élés egyik legnehezebb része az, amikor az ember gyermeke nem tanul magyar történelmet és ennek felelőssége a családra hárul. Csakhogy Szent István, Hunyadi János és Mátyás, Kossuth Lajos és Széchenyi nem Marvel-szuperhősök, illetve karakterek a Star Wars-galaxisből vagy a The Last of Us-játékból, így lepattan róluk az olvasható, megtekinthető forrás, sajnos a tiniknek már az Egri csillagok sem elég érdekes. Ez persze nem siránkozás a "régen minden jobb volt" jegyében, hanem tény. Ja igen, mesélhetnék is a lányomnak a magyar történelemről, de ez ugyebár viccnek is rossz, a tinédzsereket az imént felsoroltak érdeklik, meg a koreai popsztárok, mellesleg én is később lettem lelkes híve az oral history-nak, azaz az ...

Tovább Szólj hozzá

erdély kolozsvár mátyás király tordai sóbánya tordai szoros cluj-napoca

2021. sze 01.

SZIN-tet léptünk - szegedi fesztiválélmények

írta: korbelygyorgy
SZIN-tet léptünk - szegedi fesztiválélmények

30f6e60d-91d3-45c1-a025-36a455f0a208.jpegTörőcsik Franciska (Anima Sound System)

Egy év kihagyás után ismét fesztiválozás, a tér és idő szerencsés együttállása ismét lehetővé tette, hogy ellátogassunk a Szegedi Ifjúsági Napokra, azaz a SZIN-re. Az idő értelemszerűen azt jelenti, hogy a fesztivál a magyarországi tartózkodásunkra esett, a tér pedig azt, hogy Szeged mindössze ötven kilométer tőlünk, ezért könnyedén el tudtunk autózni.

A szerdai nap kifejezetten pazar élményt kínált és adott is, az egyik színpad, a Rádió 88-as programhelyszín felidézte bennem mondjuk az 1995-ös Sziget nagyszínpadot, persze nem egészen, csak jellegében: Pál Utcai Fiúk (erről élőztem is a Facebookon, pedig nagyon nem szokásom), Anima Sound System (szintén), Kiscsillag (na jó, ezen ...

Tovább Szólj hozzá

fesztivál maszk anima Szin

süti beállítások módosítása