2008. feb 14.

Virtuális rémtettek

írta: korbelygyorgy
Virtuális rémtettek

Egy kis alterhippirockandroll zene a kilencvenes évek elejéről. Feltehetném találós kérdésnek, de Dj. Lalán kívül - és egy-két őrült zenebuzin kívül - senki nem tudná megmondani, hogy ez a Rituális Rémtettek. Túl sokat én sem tudok róla, annak idején hozzám került egy kazetta, amit rongyosra hallgattam, s mivel akkoriban még nem sokat tudtunk a digitalizálásról, az enyészeté lett.

Egészen ma délelőttig, amikor egy tokaji barátom T. Z. aktuális agymenéseit foglalta e-mailbe ezzel a címmel: Rituális széptettek. Ekkor ugrott be a tizenöt éve vagy talán hosszabb ideje nem hallott zenekar neve, Google elő és láss csodát, jött ez.

Egy kicsit Jefferson Airplane, egy kicsit Kontroll Csoport, egy kicsit a kilencvenes évek elejének amatőr bája, benne van a hippik békefílingje és a darkok depressziója, szóval minden, ami engem erre a korszakra emlékeztet, ami sok személyes bajjal együtt az egyik kedvenc korszakom volt, a második ifjúkor, válás után, az érzelmi és anyagi csalódottság mellett a szabadság fílingjével, no és a rendszerváltás izgalmaival együtt, amik mára persze szintén csalódássá váltak. Úgyhogy hallgassunk Rituális Rémtetteket az 1990-es évek első feléből...

 

 

Update 21:03 - közben ezt találtam: A �90-es évek legelejének egyik sikeres independent együttese, akik Jászberényből és vonzáskörzetéből verbuválódtak össze. Összesen egy kazettájuk jelent meg, de a koncertjeik, fesztivál fellépéseik híre és sikere mindig körüllengte őket. Búcsúkoncertjük a tápiószelei fesztiválon volt 1993. július 24-én. Egyik sikerszámukat (´Nő vagy´) azóta feldolgozta a C.A.F.B. együttes, ahová Urbán László dobos távozott.

Szólj hozzá

zene kilencvenes évek