2009. júl 11.

Fodor Gábor

írta: korbelygyorgy
Fodor Gábor

Lehet, hogy ciki és jobb lenne hallgatni róla, de nekem hosszú évekig Fodor Gábor a kedvenc politikuson volt. Már a fideszes időkben is az ő irányvonalát találtam szimpatikusnak, később pedig imponált SZDSZ-es munkásságával, természetesen nem minden kritika nélkül.

Ehhez képest nehéz elhinnem, hogy éppen az ő elnöksége alatt esik szét a Szabad Demokraták Szövetsége és válik egy szánalmas Kisgazda II. párttá. Más kérdés, hogy szerintem semmiképpen nem Fodor Gábor verte szét az SZDSZ-t, hanem az hagyta magát idáig süllyedni 1994 - nem elírás, tizenöt évvel ezelőtt kezdődött a folyamat - óta.

Nem is igazán foglalkoztatna Fodor Gábor ezekben a politikai értelemben meglehetősen izgalmas (megfigyelőként, természetesen; állampolgárként a helyes szó: tragikus) időkben, ha ma nem jelentette volna be, hogy ő személy szerint előre hozta a választásokat és lemondott a mandátumáról. Nem az elnökségről, hanem a kb. jövő ilyenkorig (végkielégítéssel együtt még tovább) biztos kis egzisztenciát jelentő mandátumáról.

 

 

A húzás lehet egy hisztis roham, lehet egy jól megfontolt taktikai lépés is, azonban Fodort egyértelműen elvi politikusnak ismerjük - és talán ez volt a baj vele miniszterként és elnökként, hogy nem viselkedett úgy, ahogy egy 21. századi héja típusú politikustól elvárható - ezért nem fér kétség hozzá, hogy ez is egy elvi döntés volt. Az már mindegy, hogy sajtótájékoztatóján megnevezte Kóka Jánost és körét, mint a döntést kiváltó okot.

Fodor ezzel a lépéssel gyakorlatilag példát mutatott sokak számára, s ami talán még fontosabb, megpróbál visszairatkozni a hiteles politikusok közé. Nem tudni, lesz-e tovább politikai karrierje, s ha igen, hol.

Ha egyre gondolunk, nem a véletlen műve: hallani lehet, hogy az LMP-be szivárognak (szivárognának) át a volt SZDSZ-esek és MDF-esek, kérdés Fodor köztük van-e. Hadd ne fejtsem most ki, hogy szerintem ez helyes lenne-e (nem),  de mivel a vásár kettőn, áll, a Lehet Más a Politikának is rendkívül ügyesnek kell lennie.

Tényleg, ezt felírom, hogy el ne felejtsem megkérdezni Schiffertől: hogyan tartja vissza az LMP a soraiba férkőzni akaró egyébként elkopott és többnyire hiteltelen figurákat?

Szólj hozzá

szdsz fodor gábor lmp