2009. júl 23.

Jelölt asszonyok és a komlósi tót atyafiak

írta: korbelygyorgy
Jelölt asszonyok és a komlósi tót atyafiak

Sztakó JózsefJadviga és Osztatni Ondris városában, azaz a Jadviga párnája című Závada-regény helyszínén a hétvégén időközi választás lesz: a lemondott Sztakó József polgármester utódját keresik.

A voksolás sokban eltér egy átlagos magyar kisvárosi választástól. Tény, hogy a Fidesz indít egy jelöltet, egy függetlent az MSZP és a Munkáspárt támogat, illetve van egy önjelölt jelölt is, aki mögött tudomásunk szerint nincs szervezet. Tehát az eredmény borítékolható lehet a legfrissebb adatok alapján, azaz a Fidesz kb. négyszeres túlerővel bír jelenleg a politikai térképen.

Csakhogy. A jelenlegi állapot Tótkomlóson katasztrofális és ez a helyi jobboldalnak - Fidesznek és másoknak - köszönhető. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag szétnyerték magukat, hatalmi torzsalkodásoktól, leszámolásoktól hangos a város, állítólag Sztakó polgármester szíve romlásában ez is közrejátszott. Tehát az első kérdés: egy elcseszett MSZP-kormányzás és egy elcseszett helyi vezetés közül mi lesz a kisebbik rossz.

Szintén nem jellemző, hogy három nő indul a helyhatóságin: Gyivicsánné dr. Szenczi Irén volt polgármester, egyébként korábban jegyzőként, OTP-vezetőként is dolgozott, dr. Garai Rita, egy huszonéves apparátcsik jogásznő és Czirléné Kovács Tímea, akiről senki nem tud semmit, abszolút független.

Nehéz megjósolni, hogy a  komlósi tót atyafiak milyen szempontok alapján döntenek vasárnap: a mélyponton lévő, morálisan és egyéb szempontból is alkalmatlan párt tapasztalt polgármester-jelöltjét vagy a jelenleg nagyon népszerű, de helyben ugyancsak leszerepelt párt fiatal és nem túl profi aspiránsát. Esetleg a szűz kéz nyer? (Erre van a legkisebb esély).

A dolog nem csak azért érdekes, mert egy kicsit előre lehet belőle következtetni 2010-re, hanem azért is, mert érdekel a szomszéd város sorsa, annál is inkább, mivel nyolc évig napilapos tudósítóként elég sokat foglalkoztam a helyi dolgokkal, s ha jól emlékszem, Juhász Pali bácsi idejében rend volt, a szó jó értelmében természetesen.

Az eredmény pedig kiderül, az is, mit tud most az amatőr politológus: tippek papírra, befőttesüvegbe és vasárnap este itt lesz az igazság ideje. Szerintem egyébként...

Szólj hozzá

választás időközi tótkomlós