2009. nov 05.

Orosházi SZDSZ: a happy end elhalasztva

írta: korbelygyorgy
Orosházi SZDSZ: a happy end elhalasztva

A történet vége, ennyi és kész... nagyjából akkoriban énekelte először a Tankcsapda ezt a dalt, amikor Orosházán megalakult az SZDSZ, Lukácsék élnek és virulnak, az orosházi SZDSZ pedig ma dobta be a törölközőt.

Világosan emlékszem azokra az időkre: először Bakti Tibiék lakásán gyülekeztek a liberálkezdemények, majd lett iroda a Pacsirta utcán és bár én másik csapatban fociztam, élvezet volt eljárni a radiszadikhoz, mert jó fejek voltak, mindig jókat röhögtünk, szóval helyi szinten is megvolt az a kultúrfölény, ami akkoriban vonzó volt a szabad demokratákban, szemben a népnemzetiek savanyú képével és a szocik sértődött ábrázatával. A kultúrfölény persze rossz szó, mert egyrészt nagyképűen hangzik, másrészt pedig az elmúlt évtizedekben megtanultam, hogy nem a műveltség teszi az embert, viszont ők voltak akkoriban az igazán nyugatosok Orosházán, még hogyha volt ott is egy-két fura ember.

Szét is széledt rendesen a kezdőcsapat, ki kisgazda lett, mert az antikommunizmust nem tudta összehangolni a liberálizmussal, mások pedig kiábrándultak a Tölgyessy-Pető affér idején, és persze a legtöbbeket az MSZP-vel való koalíció tántorított el a párttól 1994-ben.

Ezzel párhuzamosan jöttek viszont újak, rendes és kevésbé rendes emberek, karrieristák és szimpla szimpatizánsok, néha be-becsúszott egy-két ember a képviselő-testületbe is, de egy mezővárosban ne nagyon akarjon egy liberális párt túl nagy falatot a tortából (és ez sajnos a zöld LMP-re is igaz).

 Szóval ma véget ért egy történet, a happy end elmaradt, vagy a fene tudja. 

 Erről jut eszembe, a következő orosházi antológiába éppen egy szubjektív visszaemlékezést írtam 25-26 éves koromból, a téma a helyi rendszerváltás, persze csak leegyszerűsítve, történetmesélősen, meg is osztom a Google doksit, ezzel talán nem rontom a könyv piaci esélyeit :)

Egyébként nem kizárt, hogy a közeljövőben lesz még egy párt, ami megszűnik lent és fent, hasonlatosan az SZDSZ-hez, egy másik rendszerváltó párt, az MDF - kíváncsi vagyok, ők meddig tartanak ki Orosházán.

Szólj hozzá

szdsz rendszerváltás orosháza