2011. feb 16.

Pistike szavazata

írta: korbelygyorgy
Pistike szavazata

Egy újabb printjegyzet, ezúttal egy cserebere miatt kényszerültem arra, hogy gyorsan összecsapjak valamit, íme:

 

Pistike szavazata
Az alkotmányozási láz közepette azt gondolná az ember, hogy nincs tovább, az összes abszurd adut kijátszották a kétharmados erők, de nem, az elmúlt napokban újabb gumicsontot kaptunk alapos megrágásra. Ezúttal arról szólnak a hírek, hogy az új alapdokumentum lehetőséget adna a szavazati jog kiterjesztésére nem csak a kettős állampolgárok, hanem a több gyermekkel rendelkezők számára is.

A terv, hogy többlet szavazati jog járjon a nagycsaládosoknak, csak első hallásra tűnik vadnak, lényegében van abban ráció, hogy társadalmunk egyre inkább elöregedik, illetve rendkívül magas az inaktívak száma. Így ők döntéseik során nem a teljesítménycentrikus (ám sokszor fájdalmas) programokat, hanem a szép, de irreális ígéreteket támogatják, lényegében csak a rövid távú érdekek iránt fogékonyak.

Mindenezek ellenére az elképzelés jó néhány sebből vérzik. Egyrészt a közéleti szereplők be nem váltott ígéretekkel kampányolnak húsz esztendeje, valószínűleg ez már így is marad kis hazánkban, egyre kevésbé látszik, hogy lehet más a politika. Másrészről rendkívül szerencsétlen dolog lenne az egy ember, egy szavazat választási elvet felrúgni, hiszen akárhogy is nézzük, ez az emberiség nagy vívmánya, még hogyha a rövid és hosszú távú érdekek mást is kívánnának.

Gondoljunk csak bele, ha visszajönne a vagyoni cenzus, nem bajlódna az ország holmi ellátórendszerrel. Vagy a nemi cenzus: mindig lenne a hűtőben sör és a tévében minőségi foci. Az igazi megoldás azonban mégiscsak a műveltségi cenzus lenne: mennyivel szebb lenne a világ, ha hülyék végre nem szavazhatnának hülyékre.

Szólj hozzá

fidesz szavazás jegyzet békés megyei hírlap