2018. okt 22.

A beszélő fejes Youtube-videóból is lehet jó podcast

írta: korbelygyorgy
A beszélő fejes Youtube-videóból is lehet jó podcast

 A magyar nyelvű podcast-szcéna jelenleg egy nagyon szűk körű, néhány százas készítői körre, illetve néhány ezres hallgatói bázisra épül, holott ez a netes-rádiós műfaj rendkívül népszerű mind az Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában, de a világ más részein is. Most azzal, hogy a Spotify podcast szolgáltatása magyarul is elérhető, talán áttörést hoz, mint ahogy néhány apróság is lendíthet a jelenlegi helyzeten.

Magát a podcastot, mint médiumot talán nem kell bemutatni, hiszen a mikrofonnal rögzített, majd neten közzétett, otthon vagy hordozható lejátszón hallgatott tartalmakat immár másfél évtizede állítanak elő a világban. Magyarországon is így van ez, ki ne emlékezne a legendás Heti Meteor nevű podcastra, mely jelenleg szünetel ugyan, de kitaposta az utat hasonló hangzó anyagok számára. Mára meglehetősen gazdag a választék, több mint száz címet sorol fel egy ezzel foglalkozó blog.

podcast.jpg

Ezek túlnyomó többsége technológiai témákkal foglalkozik, de találunk kulturális (főleg filmes) podcastokat, sőt akadnak gazdasági, közéleti témájúak is. A kezdetekhez képest nem csak azért fejlődött sokat a podcasttechnológia, mert gyorsabb lett a net, illetve több célirányos szoftver áll a podcastkészítők rendelkezésére, hanem azért is, mert a hozzáférés is egyszerűbb az elkészült produktumokhoz: nincs már szükség rss-feliratkozásokra, hiszen az iPhone-iPad-i-Pod használók az iTunes-ról közvetlenül készülékükre kapják a kívánt podcast friss epizódját, míg az Androidot használók többféle app közül választhatnak. Akadnak olyan podcasttulajdonosok, akik nem cifrázzák a dolgot: egyenesen a Yutube-ra teszik ki egy állóképpel illusztrálva.

Én személy szerint néhány éve kattantam rá az állandó podcasthallgatásra, tekintve, hogy mind éjszakai munkám során, mind biciklizés, kutyasétáltatás közben zenehallgatás mellett csak ilyen típusú médiafogyasztása van lehetőségem. Az én podcastkliensem a Pocket Casts, illetve néhány napja a Spotify-on hallgatom meg, ami ide kerül.

Természetesen a százas listának csak egy töredéke érdekel, így nem hallgatok meg mindent, csupán a felsoroltak 10-15 százalékát. A teljesség igénye nélkül ezekre iratkoztam fel: Android Portál Podcast, Három kérdés, Meti Heteor (ez egy másik podcast, a névadás nyilvánvalóan tisztelgés a Heti Meteor előtt), Vendéglő a világ végén, Beszélő Kockák, HVG Fülke, Konnekted, Index kultrovat, HWSWeekly, Filmklub stb. A felsoroltak olyan tartalmak, melyeket alkotóik podcastként állítottak elő, ám bőven akadnak olyanok is, melyek egy-egy rádióműsor podcast változatai,  ugyanazon forrásokból szerezhetők be: Infó Rádió Aréna, MR Rádiókabaré, különböző kereskedelmi rádiók kiemelt műsorai stb.

És természetesen a júzer is készíthet magának podcastokat néhány perces ráfordítással, például a Klubrádió műsorait egy Zsebra nevű appal lehet letöltögetni - jómagam a Basszus című, Göczey Zsuzsa által szerkesztett zenei műsorért hajtom végre ezt a műveletet hétről hétre. A Tilos Rádió műsorai is elérhetők podcastként, igaz, az ezekre való előfizetéshez némi kézimunkára van szükség, azaz rss-ek beszúrására az adott lejátszó megfelelő rovatába. Innen a Bádogdobot, a Csonkamagyarországot és a Haza és Haladást radarozza nekem a Pocket Casts.

Ebbe a csoportba tartoznak azok a tévéműsorok is, amelyeket egyáltalán nem kell látni, ezek az úgynevezett  beszélő fejes műsorok, már ha kikerülnek a YouTube-ra. Korábban a Hír Tv és az ATV esti műsorait hallgattam így, ez ugye az előbbi visszavétele óta leszűkült csak ATV-re. És persze ott van a csak YouTube-ra, Facebookra gyártott beszélő fejes tartalom, mint például a Kötöttfogás (a hirtv-s Szabadfogás szamizdat utódja), vagy a Magyar Hang csatornáról elérhető Flaszter, D. Tóth Kriszta autós interjúsorozata és még számos, talán nem is ismert közéleti-kulturális tartalom. A művelet, azaz a YouTube-os videóból mp3 fájlt gyártani, majd azt áttölteni egy mobileszközre nem túl hosszú művelet, néhány percet vesz csak igénybe a Peggo.co vagy a Converto.io (és sok minden más) használatával.

 

 Kötöttfogás: elég hallani

És itt tennék egy javaslatot ezek készítőinek, azaz a tévétársaságoknak és a gombamód szaporodó közéleti youtubereknek. Természetesen nem elsősorban azért, mert mert én személy szerint lusta vagyok erre, hanem mert a krtikus tömeg eléréséhez nem elég az elérhetőséget kiterjeszteni, még több tartalomra van szükség és a napi eseményekre direktben reagáló podcastokból nagy a hiány. Úgyhogy az adott tartalomszolgáltató nem csak missziót teljesítene azzal, hogy az elkészült beszélgetéseket audióban is feltölti, hanem kiterjesztené az általa elért felhasználók körét (jó, annyival kevesebb YouTube-reklám folyik be, de ebben sem vagyok olyan biztos, hiszen aki mozgásban tudja csak fogyasztani az adott tartalmat, az otthon sem néz hirdetéseket két savanyú arcú ellenzéki között).

Rádiós múltam ellenére jómagam még nem próbálkoztam podcastkészítéssel, ennek több oka is van: hiába beszéltem évekig mikrofonba, igazán nem lettem jó rádiós, azaz verbális képességeim nem túl jók. Meg aztán ha ezen túl is teszem magam, igazából nem is volt kivel egy olyan közéleti, kulturális, zenei, egy kicsit kütyüs podcastot csinálni, amihez igazán kedvem lenne. Persze ha akadna jelentkező, aki a technikai vesződségeket is bevállalná, akkor nem zárkóznék el egy próbaadástól.

Szólj hozzá

podcast youtube