2021. már 31.

Was ist das? - kiszivárgott, miért akarja betiltani a semlegesnemet a magyar kormány

írta: korbelygyorgy
Was ist das? - kiszivárgott, miért akarja betiltani a semlegesnemet a magyar kormány

Der apa férfi, die anya nő, das semleges nemkívánatos - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter Ausztria, Németország és Svájc budapesti nagykövetével zárt ajtók mögött.

A több független portálhoz kiszivárgott információk szerint Szíjjártó Péter azért rendelte magához a három német anyanyelvű ország diplomatáit, mert a magyar kormányt hosszú ideje aggasztja, hogy a német nyelvben a hímnem és a nőnem mellett létezik a semleges nem is. A das névelővel jelzett semlegesnem a magyar kormány szerint nagyban hozzájárult, hogy a nyugati világban egyre inkább teret nyer a gender szemlélet. Mindezt jól példázza, hogy a szoknya szó hímnemű (der Rock), míg a kislány semleges (das Mädchen).

Német nyelv – Webnyelv

- A semlegesnem először a nyelvben okoz zavart, majd a fejekben is - hangsúlyozta a külügyminiszter, aki szerint egyre inkább megfigyelhető az ártalmas tendencia, mely a hagyományos nemi szerepek válságát hozza magával.

A magyar kormány ezirányú törekvését több civil szervezet támogatja, többek közt a CÖF, valamint magyar nyelvészek és más értelmiségiek egy csoportja is. A magyar kormány ezért felszólítja a Német Szövetségi Köztársaság, Ausztria és Svájc kormányait, hogy kezdeményezzék a hivatalos államnyelv reformját, mely a semlegesnem megszüntetését célozza.

Az érintett nagykövetek a kiszivárgott információk szerint értetlenségüknek és felháborodásuknak adtak hangot a megbeszélésen. Azon túl, hogy abszurdnak nevezték a felvetést, emlékeztettek, hogy a latin nyelv, illetve a szláv nyelvek esetén is hímnemű, nőnemű és semlegesnemű főneveket különböztetnek meg, az ő kormányaikat - például az oroszt - mégsem kérik ilyesmire.

A magyar diplomácia vezetője ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: erre nincs szükség, mert on Bátyuska, ona Mamuska, nu ono gender menni Szibéria.

Szólj hozzá

orosz nyelv német nyelv április 1 Szíjjártó Péter