2003. sze 03.

írta: korbelygyorgy

OÉ-ügyben no comment 3. Ezekkel az idézetekkel a témát a magam részéről lezárom, feltéve, ha valamelyik péntek reggel nem vár újabb meglepi.

"A politikai kommunikáció és a társadalmi nyilvánosság rendkívül fontos elemei a modern politikának. Demokráciákban a társadalmi nyilvánosságban formálódó közvélemény politikai ereje igazolja ezt, diktatúrákban pedig a visszájáról tanúsítják a nyilvánosság intézményeinek ellenőrzésére és manipulálására irányuló hatalmas erőfeszítések."

"Az információ hatalom: birtoklása, termelése és elosztása, adott esetben visszatartása vagy megfelelő adagolása befolyásolja a résztvevők viselkedését, tehát a hatalom eszközéül szolgál."

"Az eszményi demokrácia tájékozott polgárokat feltételez, akik az információhoz való szabad hozzáférés alapján képesek a közhatalom ténykedését ellenőrizni és szabad vitában alakítják ki a politikai közösség alapvető céljait. Ez az ideális állapot azonban feltételezi a szabad társadalmi nyilvánosságot és az ennek megfelelő információgazdálkodást és -politikát."

" Diktatúrákban mindig nagy hangsúlyt helyeznek a legfontosabb közvélemény-formáló eszközök - főként a tömegközlési csatornák - ellenőrzésére. Általában is igyekeznek korlátozni a politikai kommunikációt, s nyílt és rejtett cenzúra különböző eszközeivel kiiktatni vagy ellenőrzés alatt tartani az alternatív információs forrásokat"

"A diktatórikus rezsimekben a kommunikációs folyamatok feletti kontroll elsősorban a hatékony tömegközlési eszközökre irányul, amelyet cenzúráznak és mind személyi, mind műsorpolitikáját szigorúan ellenőrzik (...) A demokráciákban ellenben alapvető jog az információforrások pluralitása, a sokféle forrásból való tájékozódás szabadsága."


"A nyugat-európai modellben (...) a pártok által delegált, magas presztizsű közéleti személyiségekből és médiaszakértőkből jelentős közbizalmat élvező szakmai felügyeletet állítanak fel, amely szavatolja a közszolgálati média pártatlanságát, politikai kiegyensúlyozottságát és színvonalas műsorpolitikáját."
 (...) 1995 végén megszületett médiatörvény (...) csak számszerűleg teremt a nyugat-európaihoz hasonló helyzetet, mivel hiányzik hozzá az a konszenzusos demokratikus politikai kultúra, amely az ottani médiapoilitikai modellt élteti. (...)
A kormánypártok a választásokon szerzett mandátumukat arra szóló felhatalmazásnak is értelmezik, hogy erővel teremtsenek új 'egyensúlyt' a média világában."

Bayer József: A politikatudomány alapjai
(Napvilág Kiadó, 2000)

Szólj hozzá