2003. sze 19.

írta: korbelygyorgy

Naszóval én is vagyok valaki, mert kaptam Újhelyi Istvánéktól - ahogy a fórumban Saca írta: az Újhelyi-Jugendtől - egy kék füzetet ma reggelre azzal az épületes címmel, hogy Hamis vádak és tények, felcím: Elég vol a Fidesz rágalmaiból! Magyarán arról van szó, hogy az MSZP behisztizett az ellenzék - különösen a Fidesz - meglehetősen intenzív támadásaitól és elköveti most ezt az eszetlen megmagyarázó-kampányt, aminek szerintem semmi értelme, a szöveges brosúra már a kilencvenes évek elején is felesleges kampányeszköz volt, mint ahogy egy terméket sem vezetnek be, illetve népszerűsítenek füzetkékkel. Ráadásul qrvára nincs kampány, az embernek az a hülye déja vu-je támad, mint a 2002-ban, amikor tényleg összehajtottak még a családtagok és a közeli ismerősök is azon, hogy Orbi vagy Megyó. Most meg itt van ez a füzet, amit gondolom követ egy másik füzet, aztán amikor rájönnek, hogy mekkora barmok, ujjal mutogatnak egymásra, hogy de Viktorka kezdte, nem Petike kezdte... A Zóvónéni pedig - az istenadta nép - nem tudja, hogy kit büntessen meg, megbünteti hát mind a kettőt és kizavarja őket a homokozóból. Esetünkben azonban nem nagyon van több gyerek, a homokozót pedig nem lehet üresen hagyni...

Félreértés ne essék: azt mondom, hogy legyen vita a Parlamentben, markáns viták legyenek, akár káromkodhatnak is, anyázhatnak is, mert az is a demokrácia része, azonban itt az a baj, hogy a magánszférát is túl akarják politizálni, bevonnak a gyerekes játékaikba. És nem csak a magánszférát, hanem a demokrácia legfontosabb pillérét, a törvényességet is, hiszen egyrészt már-már leszámolásszintű nyomozgatások folynak, a végén télleg az lesz, hogy jó banánköztársaság mintájára börtönbe csukatják egymást, másrészt pedg az különösen felháborító, hogy cseszegetnek olyan intézményeket, mint az ügyészség és a PSZÁF (egy másik történet persze az, hogy ezek vezetőit megnézném én, borítékolhatóan rajta lesznek előbb-utóbb egy tekintélyesebb fideszes választási listán), csak azért, mert nem az ő észjárásuk szerint működnek, másrészt pedig gondolom, kell a konc a holdudvarnak.

A füzetke egyébként teljesen szakszerűtlen, ha mondjuk kommunikációs szemmel nézzük, mert jelszavak és grafikonok szerepelnek benne, a megszólítani kívánt funkcionális analfabéták úgysem olvassák el, a többiek pedig ismerik ezt az érvrendszert. A Fidesz-hívők úgysem hiszik el, a szoci-hívőket pedig mi a fenének győzködni. A bizonytalanok - például én - pedig nem így győzhetők meg, hanem - beállítódástól függően - stílussal, szakszerű kormányzással, a többség pedig az életkörülményekkel. E területeken pedig nagy hiányosságok vannak, amik ellensúlyozására nem hogy egy füzet, de egy egész könyvtárnyi, szervernyi stb. PR-anyag sem elegendő (e témában mindenki figyelmébe ajánlom a Jelcin-projekt című amerikai filmet, néha-néha felbukkana  Hallmark csatornán).

Szólj hozzá