2003. dec 02.

írta: korbelygyorgy

Holnap egy kis szakmai közélet: részt veszünk a MÚOSZ szegedi regionális küldöttértekezleten. Négyen megyünk, mára mindenki outsider: egy szóvivő, egy polgármesteri tanácsadó, egy önkormányzati képviselő és jómagam, aki ugyebár rádiós vagyok és van közöm egy-két netes tartalomprojekthez. A közös múlt természetesen a Békés Megyei Nap - egy kivétellel -, meg persze a MUOSZ tagság. Tulajdonképpen az idén hálából fizettem be a tagdíjat, mert rendesek voltak, fizették az ügyvédet a tavalyi lapmegszüntetést követően. Korábban lelkes tagja voltam a szervezetnek, mondjuk a médiaháború idején egyfajta állásfoglalás is volt ez, no meg kezdőként jó volt vagizni a nemzetközi újságíróigazolvánnyal. Meg aztán fellelkesített az online tagozat még 1998-ban, mikor megalakult, amely gyakorlatilag egy levelezőlista, erről azonban tavaly valami töketlenség folytán leiratkoztam, most meg nem tudok visszairatkozni :-). Mára azonban már teljesen idegenül szemlélem az egészet, túl nagy ez a szervezet, meg mintha nem értenék a lényeget. Azt, hogy ebben az általános morális válságban mélyen benne van mindenki - én is, természetesen -, s ezen igazából nem lehet változtatni sem MUOSz-ilag, sem azon kívül.

A piac szolgalelkű kiszolgálása itt a gond, azaz a mennyiségi elv mohó követése, az, hogy mindent darabra mérnek, holott nem biztos, hogy két háziasszony jobb célközönség mint egy menedzser. Aki pedig ebben a versenyben nem tud megmaradni, az elszegődik szolgának a politikai szférához, mert ott van pénz, a KÖZ-é. Szerintem a printmédiában a HVG csinálja nagyon jól, ők nem az eladásokat maximalizálják, hanem nagyon szigorú minőségi munkával egy speciális közönséget szolgálnak ki, azokat, akik egyrészről közvéleményformálók, másrészről fizetőképesek is. Persze ez így általánosítás, hiszen nem egy portál működik még így és nem említettem a tematikus újságokat, de az értelemszerűen nem is ide tartozik, az már szórakoztatóipar.

Szó, ami szó: azért megyek el, mert ráérek, meg a régi barátaimmal tudok szót váltani erről-arról. No meg frissítést jelenthet a helyi szakmai közéletben, ha alapítunk egy Outsider Szakosztályt (ide szmájli jön, természetesen), amelynek nem lévén különsebb vesztítenivalója hitelesen tudja képviselni a szakmai érdekeket Békés megyében, vagy legalábbis hangosan beszélni róla.
Szólj hozzá