2004. ápr 29.

írta: korbelygyorgy

Szegeden több mint ezerhétszázan, a főváros 80 ezer lakosú II. kerületében csaknem ötszázan jelentkeztek a két önkormányzat által meghirdetett ingyenes angolnyelv-tanfolyamra. A Botka László szegedi és Horváth Csaba II. kerületi polgármester által jegyzett kezdeményezés lényege, hogy az önkormányzatok saját intézményeikben ingyenes angol tanfolyamokat szerveznek lakosaiknak. A nyolchetes, 32 órás kurzuson a résztvevők a hétköznapi kommunikációhoz szükséges legalapvetőbb ismereteket sajátíthatják el.

Teljesen szimpatikus kezdeményezés, végre valami EU-lényeget érintő dolog , amit két MSZP-s fiatalember talált ki és a jelek szerint véghez is visz. Pedig banális dologról van szó: mi kell a pógárnak, hogy  európainak érezze magát? Persze, elsősorban euró, de arra kicsi esély van, hogy rövidesen lesz nekünk olyan és főleg sok. Hát akkor az, hogy meg tudjuk érteni magunkat más EU-sokkal. És hiában lesz az uniónak a hétvégétől huszonvalahány nyelve, akárhogy is nézzük, angolol szinte mindenkivel el lehet kommunikálni (haha, Lothar Mattheus is angolul nyilatkozott meccs után a magyar riporternek; szegény Habsburg Ottó :-))

Szóval forgatom itt a hétvégére szóló meghívókat: tűzijáték, ingyenpörkölt, avatások (mielőtt bárki elkezd vádaskodni: nem csak Orosházára megyek :-)),  mulaccság mulaccság hátán, szóval búfelejtéssel kezdjük ezt az egész EU-témát, mint szilveszterkor, egy nehéz év után, tagságunk második napján a kijózanodás utáni rövid pihi, de aztán jön a hétfő... Holott minden önkormányzat, már amelyiknek futja ilyen ünneplésekre, illetve az állam, amely bőkezűen megtámogatta ezeket az eseményeket jobban tette volna, ha az újdonsült EU-polgárokat, mármint azokat, akik ezt vállalják, elküldi egy ilyen nyolchetes kurzusra. Sokat nem jelent ugyan, de  meg lehet tanulni jónéhány szót, fontosabb kifejezést, a kiejtést és máris könnyebbé, magabiztosabbá válik az élet sokak számára akár külföldön, akár idehaza, sőt halkan jegyzem meg, a minap Aradon is angolul értették csak meg egy kávézóban, hogy mit is akarunk Ervin barátommal. Szegeden az akció hárommillióba kerül több mint másfélezer jelentkező esetén, nálunk szerintem Matyi és a hegedűs és társaik gázsija simán kifutna egy-két ilyen nyelvi kurzust. De lehet, hogy nem kerülne pénzbe sem, hiszen van itten egy német kisebbségi önkormányzat, mely szívügyének tekinti a német nyelv és kultúra terjesztését - nosza, soha jobb alkalom az EU-polgár faragásra..
Szólj hozzá