2004. sze 08.

írta: korbelygyorgy

Az utóbbi időben rendszersen beleolvasok az E-média blogba - ebben segít az RSS is, hogy egy kicsit népszerűsítsem ezt az alkalmazást is -, ami rendkívül hasznos olvasmány nem csak a blogokkal foglalkozóknak, hanem minden olyan kommunikátornak, aki használja a netet valamilyen szinten (márpedig tulajdonképpen mindenki használja, más kérdés, hogy mennyire tekinti stratégiai fontosságú médiumnak - én egyre inkább annak tekintem).

Most egy nagyon érdekes, engem régóta foglalkoztató problémára találtam itt választ, olyan dologra, amiről mind szóban, mind írásban sokszor cseréltünk eszmét a barátaimmal, ez pedig a fórum.

Erős fórumkultúra - gyenge blogszféra?

Ny.T.( levélíró) szerint nálunk éppen a fórumok elterjedtsége az oka a blogszféra sajátos összetételének. (Kevés a tematikus- , sok a személyes blog.)

Biztosan van benne igazság. Az Internetto fórumainak indulásakor (1998-99) a  siker mindenkit meglepett. Nem csoda, hogy a „válás” és az Index megalakulása idején épp a fórum sorsa körül zajlott a leghangosabb vita.

Azóta persze már minden  valamirevaló tartalomszolgáltató működtet fórumot és a legtöbb témakörben akadnak is hozzászólók. Ny.T. arra hívja fel a figyelmet, hogy az ismert külföldi portálokon messze   nem mennek ilyen jól a fórumok. Talán ahol működnek a demokratikus intézmények, természetes a szólásszabadság, nem hatott a reveláció erejével egy újabb csatorna, a virtuális Hyde Park.

A fórumnak ugyanaz a hátránya, mint a  az előnye: a nyitottság. A közbekotyogások, a bennfentesek közötti „adogatások” életet visznek az oldalakra, ugyanakkor elriasztják azokat, akiket valóban az adott fórum témája érdekelne. Az indított témák és a hozzászólások trófeaszerű gyűjtése gyakran a tartalom rovására megy.

A (tematikus) blog előnye, hogy a blogger ellenőrzése alatt tartja a „gondolatfolyamot”.
Ha akarja teljesen bevon másokat, vagy akár kollektív blogot ír, de mindenképpen nagyabb a befolyása, mint egy fórum „topic-gazdájának”, vagy moderátorának. És persze egy blog  esetében sokkal erősebb a „szerzőség”, mint egy fórumon. (Egy kis exhibicionizmus?  - Talán…)

Érdekelne a témákról mások véleménye is! (Nyissunk fórumot?)

Szólj hozzá