2005. máj 06.

Best of Varga

írta: korbelygyorgy
Best of Varga

Hivatalosan is bemutatták Varga Isván exképviselő Rend és szenvedély című kötetét, mely tulajdonképpen nyolc éves parlamenti munkájának összegzése: vezérszónoklatok, interpellációk, kérdések, napirend előtti felszólalások. A könyvet Csapody Miklós szerkesztette. Néhány hete én is kaptam egy dedikált példányt, így elmondhatom: tényleg szép kiállású szakszerűen összerakott kötetről van szó, az más kérdés, hogy a benne lévő dolgokkal tudok-e azonosulni, avagy sem - azt hiszem, nincs ma Magyarországon olyan politikus, akinek a hasonl Best of-ját dicsérgetni lehetne tartalmilag.
Csapody beszédében, illetve a később nekem adott rádióinterjújában nem rejtette véka alá: az egyik célja a könyvnek, és ő is azt kapacitálja, hogy a Fidesz - melynek az MDF-ből való viszonylag látványos kilépése óta Varga is a tagja - vegye észre ismét a jelenleg csak ügyvédkedő volt politikust. Ezzel némi kavics került a politikai állóvízbe, bár nem feltétlenül az egyéni indulásról lehet szó, ott ugyanis már megvan a jelölt, a választókerületi elnök, Dancsó József.
Vargával érdekes a kapcsolatunk: hatalmas balhéval indult valamikor a kilencvenes évek elején, Párbeszéd-korszak: nem győztük kritizálni (emlékezetes a Iusticia-bizottsági ténykedése, no meg helyi önkormányzati képviselői munkássága), egyszer-kétszer alaposan bepipult, utána buktak egy hatalmasat, rájött, hogy ellenzékben másképp állunk hozzájuk, tehát a mindenkori hatalom van a célkeresztben, nem ez vagy az az oldal. A kapcsolat normalizálódott, volt rá példa, hogy egy-egy dologban kikérte a véleményemet (persze most nem afféle politikai okoskodásokra kell gondolni, nagy valószínűséggel tesztelte, hogy a magamfajta liberálisnak mondott állatfaj - a szavazók nem túl nagy, de adott esetben meghatározó része - erről vagy arról hogyan vélekedik). Mára egyikünk sem meghatározó már a helyi közéletben, én nem nagy olvasottságú napilapban osztom az észt, hanem a rádióban "szórakoztatok" félig-meddig, nagyobb hallgatósággal ugyan, de kisebb hatásfokkal a rádiózás sajátosságai szerint. Ő pedig már nem politikus, de jól elvagyunk egymás mellett, például legutóbb a céges ügyeinket is vele csináltattuk.
A jelenlegi főokosok pedig egyszer majd csak rájönnek, akárcsak Varga Pistáék annak idején, hogy a jelenlegi udvaroncaik a mindenkori fennálló udvaroncai lesznek, néhányunkra pedig akkor is számíthatnak ilyen-olyan szakemberként, ha már nem lesznek hatalmon, például ha el akarnak mondani valamit, én mindent elkövetek, hogy elmondhassák, akár egyetértek velük, akár nem.

Szólj hozzá