2005. júl 19.

Hegyalja záróközlemény

írta: korbelygyorgy
Hegyalja záróközlemény

Több mint félszázezren a Hegyalja Fesztiválon

Az utolsó órákban lehullt nagy mennyiségű eső, s az azt követő sár ellenére is eredményesnek tekinthető a hatodik Hegyalja Fesztivál, hiszen mind a félszázezer főt meghaladó vendégek, mind a szervezők elégedetten távoztak a helyszínről, s a helyiek számára sem járt kellemetlenséggel a szűk egyhetes dzsembori.

A nagy nyári fesztiválok közül a Tokaj tőszomszédságában, a rakamazi Tisza Kempingben megtartott Hegyalja Fesztivál vendégeit kímélték meg eddig leginkább az égiek, hiszen mint közismert, Mezőtúron és Sopronban szinte folyamatosan esett. Sajnos a hegyaljások sem úszták meg csapadék nélkül: szombaton, a kora esti órákban nagy mennyiségű esővel kellett megbirkózniuk a jelenlévőknek, ám ez nem befolyásolta a zenei és közösségi élményt, hiszen mind a Boban Markovic Orkestar, mind az Anima Sound System, mind pedig az Asian Dub Fundation lendületes koncerttel ellensúlyozta a kellemetlenséget, nem beszélve a másik öt helyszín előadóiról.
A fesztiválra összesen 51 ezer 545 fő váltott belépőt, ami ezerötszázzal meghaladja a szervezők által tervezett félszázezret – közülük 8500-an mindvégig ott sátoroztak. (Tavaly 41 ezren vettek részt a fesztiválon). A rendezvényen 250 szervező és közel 2000 fellépő, szereplő, háttérmunkás mellett, 140 biztonsági őr dolgozott, a Tisza kemping teljes insfrastruktúrája mellett 123 mobilvécé és 8 zuhanyzó konténer  állt a vendégek rendelkezésére.
Nagy sikert arattak a fesztivál külföldi előadói, köztük a Transglobal Underground, az Asian Dub Foundation és a Clawfinger. Az utóbbi tagjai maguk is a fesztiválozók közé vegyültek, sőt megtekintették a hazai rockzene egyik legnagyobb ígérete, a Superbutt koncertjét is, mi több, a svédek egy szám erejéig maguk is csatlakoztak a magyar bandához. Természetesen jelen voltak a legfontosabb hazai zenekarok és dj-k is, mintegy 145-en: Tankcsapda, Kispál és a Borz, Hooligans, Zagar, Neo, illetve Palotai, Naga, Titusz stb.
Az idén első alkalommal nyílt meg a civil utca, mely lehetőséget biztosított a hazai közhasznú szervezeteknek a bemutatkozásra. Továbbra is nagy hangsúlyt kapott a környezetvédelem, a Zöld Sátorban szó esett egyebek közt Zengőről, a génmanipulációról, a lehetséges politikai alternatívákról, a Hortobágy természeti értékeiről, a verespataki aranybányáról, emellett egyéb társadalmi és kulturális témák kerültek napirendre egyebek közt Faludy György, Vágvölgyi B. András, Nyírő András tolmácsolásában.
A környezetvédelem nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánult: a tábor területén szelektív hulladékgyűjtők, alumíniumdoboz-prések gondoskodtak a környezeti terhelés enyhítéséről, valamint a szervezők maguk is visszaváltható szemeteszsákokat osztottak ki a sátorozóknak. Mindezek érzékelhető javulást jelentettek a hulladékkezelésben.
A fesztiválon jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, aki megtekintette a legfontosabb helyszíneket, majd mintegy másfél órán át válaszolt, a jelenlévő fiatalok saját életüket, illetve a nagypolitikát érintő kérdéseire.
A két érintett város, illetve a térség lakói számára is békésnek bizonyult a fesztivál, hiszen semmiféle rendbontásról, rendkívüli eseményről nem számoltak be az érintett hatóságok, települési vezetők, sőt Májer János tokaji és Pirint Frigyes rakamazi polgármester egy emberként fejezték ki a Hegyalja Fesztivállal kapcsolatos megelégedettségüket.
Szólj hozzá