2005. júl 30.

Héják, galambok, verebek?

írta: korbelygyorgy
Héják, galambok, verebek?

Van itt nekünk egy nagyon kedves városházi ellenzékünk is. Ahhoz a csoportosuláshoz tartoznak nagyrészt, amelynek főnökei néha eleresztik magukat, főleg az "övéik" körében és kígyót-békát összehordanak, de ez az itteniekre nem jellemző, míg a nagyvezérek héják, ők inkább galambok.
De lehet, hogy verebek, legalábbis néhány elfogult, kézivezérelt firkász azt csinál velük, amit akar. Momentán megalázza őket.
Nem is tudom, hogy lehet-e ilyet sajtóetikailag, szerintem nem, ha ugyanez a rádióban vagy tévében történne, biztos panaszbizottság lenne a dologból, mert ugyebár a médiatörvény minden hibája és kreténsége ellenére legalább ad az objektivitás látszatára. Ez a helyi lap nem. Konkrét példa e hétvégéről: interjú az ellenzéki országgyűlési képviselővel, aki egyébként tagja a városi testületnek is, mi több, három éve polgármester-jelöltként indult. Az interjú (vagy inkább monológ) átlagos újságcikk, semm baj vele. Majd a szerző neve alatt bolddal (kövér betűtípussal) a következő mondat, szó szerint: "Dr. Dancsó József itt felsorolt állításai közül az orosházi városvezetés év közben többről cáfolóan nyilatkozott. (A Szerk)."
Melyikkel, mikor, miért? Ugyan Pelikán elvtárs, ez nem számít, a nemzetközi helyzet fokozódik...
A legszomorúbb az egészben nem az, hogy megcsinálják, hanem az, hogy megcsinálhatják, hiszen egy feltétel sem adott, hogy ne tehessék meg, hiszen: a hatalomnak eszébe sem jut e területen (kommunikáció) korlátoznia magát; a célszemélyek néhány négyzetcentis megjelenésért ezt is lenyelik; az istenadta nép (lásd még: olvasó) pedig kritikátlanul beszop mindent, ha megkapja rendszeres lagzilajcsi-adagját.

Szólj hozzá