2005. aug 01.

Határozat Tokaj hímvesszeje ügyében - a rendőrség közleménye

írta: korbelygyorgy
Határozat Tokaj hímvesszeje ügyében - a rendőrség közleménye


A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a Himnusz, mint nemzeti jelkép meggyalázásának gyanúja ügyében elrendelt nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot lefolytatta.

   Mint ismeretes a feljelentő kérte, hogy nemzeti jelkép megsértése miatt vonják felelősségre az általa feljelentett személyt, aki egy szegedi kongresszuson mondott beszédében véleménye szerint vitatható kijelentést tett. A Büntető Törvénykönyv vonatkozó meghatározása értelmében ezt a vétséget az követi el, aki nagy nyilvánosság előtt a Magyar Köztársaság Himnuszát, zászlaját vagy címerét sértő, lealacsonyító kifejezést használ.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban határozatot hozott, mely az eljárás megszüntetéséről szól. Az ügyben lefolytatott vizsgálat adatai szerint ugyanis a feljelentett személy a sokat idézett kijelentésével nem követett el bűncselekményt. A határozatot a főkapitányság postai úton továbbította a két feljelentőnek és a Szegedi Városi Ügyészségnek. A határozat ellen a feljelentők az irat kézhezvételétől számított 8 napon belül emelhetnek panaszt. Amennyiben az érintettek közül senki sem fellebbez, úgy a határozat jogerőre emelkedik. Ha viszont érkezik észrevétel a határozat tartalma ellen, akkor a felügyeletet gyakorló ügyészség a nyomozás folytatásáról is dönthet.

Szólj hozzá