2005. okt 07.

Lehet zöld a politika?

írta: korbelygyorgy
Lehet zöld a politika?

Szükség volna egy zöld pártra.
Vagy legalábbis egy igazi környezetvédő alternatívát kínáló pártra, amely megfelelően tudná képviselni a környezetvédelmet a magyar politikai közéletben. A kérdés csak az, életképes lehet-e ma Magyarországon egy zöld párt, és mekkora eséllyel indulna a 2006-os valasztasokon egy környezetvédő formáció?
- írja Kalovits Judit, egykor a magyar Greenpeace, jelenleg ugyenezen szervezet az európai központjának szóvivője, akivel egyébként volt már szerencsém együtt dolgozni 2002-2003 körül a Hegyalján. Nyitott kapukat dönget a szerző, más kérdés, hogy akad néhány politikai formáció, amely a nevében hordozza a "zöld" jelzőt, van amely csak formálisan, van, amely ténylegesen is, mégsem tudott igazán hitelessé válni, itt van például a Zöld Demokraták nevű párt, amely nagy valószínűséggel azzal tolta el, hogy becsatlakozott a Centrumhoz, továbbá nem igazán markáns személyiségek irányítják - ugyancsak van szerencsém ismerni néhány vezetőjüket.
Talán a Védegyletre gondolt Kalovits Judit, akik hiteles zöld pártként jelen lehetnének a hazai közéletben, ám a minap közölt NOL-beli Schiffer-interjú ezt cáfolni látszik, még akkor is, ha egy fő szlogenjük a Lehet más a politika - a jelek szerint ők civil oldalról kívánják ezt képviselni, legfeljebb a főváros, illetve a nagyvárosok helyhatóságaiban foglalnának helyet.
Új pártot építeni pedig lehetetlen, ahhoz kevés néhány lelkes aktivista, még hogyha azok rendelkeznek is az ehhez szükséges néhány százezer, de inkább milliós felesleges pénzzel, hiszen a szervezőmunka legalább ilyen költségekkel járna, nem beszélve az esetleges kampányrészvételről...
Ja, hogy a jelenlegi pártok álljanak elő a zöld minimummal? Hahaha, egy darabig erre ne számítson senki: hogyha a kívánatos nemzeti, liberális, szolidaritási minimummal, azaz közös nevezővel nem tudtak előállni, ugyan ki várhatja ezektől, hogy majd a jövő generációknak elszámolandó környezeti értékek ügyében azonos álláspontra jutnak?

Szólj hozzá