2005. nov 07.

A fórumgazda reagál

írta: korbelygyorgy
A fórumgazda reagál

A látszat az, hogy kínosan ügyelek a középen állásra, ezért ha egyet rúgok balra, kényszeresen jobbra irányul a következő fricska.
Pedig nem így van, most mégis egy baloldali, vagy magát annak mondó barátomat fogom megvédeni. Vagyis dehogy, ő is kapni fog. Sokkal inkább az egyik még (?) létező demokratikus közösségi helyszínt, ennek a blognak a fórumát.
Történt ugyanis, hogy a Jobb Hatos elnevezésű kampánylapban az október 23-ai tudósítás szerzője, Molnár Béla városi Fidesz-elnök jó nagy vihart kavart, talán akaratán kívül, talán nem. Az írás nagyon jól bizonyítja azt a politológiai közhelyt, hogy ha az inga nagyon balra leng, az akaratlanul jobbra is messzire leng majd.

Mivel az írás nincs meg digitalizálva, begépelni pedig lusta vagyok, így csak a legfontosabb kitételeket említem meg:
- Rózsa Zoli hiteltelen szónok, mert a Kisvárosi Webnapló fórum rovatában különböző álneveken szélsőbalos propagandát fejt ki
- Orosházán úgy kell ünnepelni az 1956-os forradalmat, hogy a helyi lap "ráhangolja" a lakosságot a pátoszra
- Miért nincs istentisztelet az ünnepi programban?

Kezdjük visszafelé: tényleg, miért nincs, tudomásom szerint az istentiszteleteket az egyházak szervezik, nem az önkormányzat.
Normális helyen (tudom, Orosháza nem az) nem a politikusok mondják meg, hogy mi legyen a helyi lapban, hanem annak szerkesztője. Tehát az az illúzió, hogy politikai váltás esetén ez változhat, szertefoszlott.
Az írás szerzője - lehet, hogy akaratán kívül - tönkrevágta a fórumot, azt a játszóteret, ahol eddig mindenki szabadon kifejthette véleményét. Mostmár ugyanis mindenkiben tudatosul: politikus urak figyelik a bejegyzéseket, immár nem csak hatalmi oldalról, ami azért, tegyük a szívünkre a kezünket, nagyban folyt eddig is. De legalább a fórum gazdájának nem kell magyarázkodnia, hogy esetleg kiadta a felhasználót, ugyanis R. Z. barátunk inkognitója ügyetlensége révén derült ki, abban viszont kapitálisat tévedett a szerző, hogy ki Bronstein. Ugyanis nem az, akire célzott, s így az érintett akár pert is nyerhetne vidáman, mi több, elégedetten dőlhetne hátra, mert egy igazán jó tollú felhasználóval hozták összefüggésbe. Tehát a Jobb Hatos című pártlap szerzője elérte azt, ami az orosházi szocialista többségnek nem sikerült: ellehetetleníteni azt a fórumot, ami nagyképűség nélkül a szólásszabadság egyetlen, vagy legalábbis fontos színtere volt.

Mondjuk Rózsa Zolira bízni ezt a beszédet tényleg rossz döntés volt, neki ez nem szívügye, számára ez egy megoldandandó feladat volt, amit egyébként megoldott. A beszéd egyébként itt megtalálható, maga a szerző tette fe a fórumra. Nagyjából az, amit vártam, a gaztettek elkenése, a hangsúly áthelyezése a köztársaság kikiáltására - ezért sem mentem ki a rendezvényre. Zoli jó barátom, kitűnő régész és muzeológus, de naiv közéleti személyiség - most szegény meg is kapta a magáét. (Egyébként a fórumon folyó szélsőbalozás nagy része inkább ökörködés, mint komolyan veendő ténykedés. Ha emlékszik rá valaki, valaki - lehet hogy én - ezt írta róluk: nappal jólfésült yuppiek, este műanyag forradalmárok)

Elég izgalmas hónapok várnak ránk és mostmár különösen nehéz lesz Orosházán élni, ha elfogynak a demokraták.

Szólj hozzá