2006. már 11.

Iroda a hálón

írta: korbelygyorgy
Iroda a hálón

Google újra és újra: bár a vállalat tagadta, hogy a Microsoft hagyományos magpiacát (szoftverek) célba venné, legutóbbi lépése ennek minden tekintetben ellent mond. A világ vezető keresője ugyanis olyan kezdő vállalkozást vásárolt fel, amely web-alapú szövegszerkesztőt dobott piacra.

Évekkel ezelőtt vizionálták már a totális online munkavégzést, talán még Bill Gates-cikket is olvastam ezzel kapcsolatban, pedig akkoriban a Microsoft még nem teljesen látta át a világháló jelentőségét. Valamelyik hardvercég piacra is dobta az úgynevezett NetPC-t, ami egy lebutított számítógép volt, persze meg is bukott a projekt. Persze akkoriban még nem volt szélessáv, a legmenőbb technológia a bérelt vonal volt, amit csak a nagyvállalkozások engedhettek meg maguknak, lakossági és kkv-szinten maximum ISDN (hahaha, emlékszik még erre valaki?), a többség bizony modemen tárcsázott be és a percdíjas számlálás miatt luxus volt minden neten töltött felesleges perc.
Mára azonban ismét napirendre került a téma: a Microsoftnál tesztelik az Office online változatát, a Google pedig lám megvette a Writely-t. Ez utóbbit is besorolják az úgynevezett web2.0-ás alkalmazások közé (ebbe most nem mennék bele, mert formálódó dologról van szó, s minél többet olvasok róla, annál nagyobb a káosz a fejemben :)), de nem ez a lényeg, hanem az, hogy egy szuper dologról van szó, amit néhány hete én is felfedeztem magamnak. Hasonlóan a Netvibes-hoz és más alkalmazásokhoz, a többgépes munka miatt segíti az életemet: szövegeimet online írom, így bármikor félbehagyhatom, nem kell a szinkronizálással vesződni, egy másik gépen bármikor megnyithatom a munkát. Persze, ilyen alkalmazást mindenki használ, hiszen a webes levelezők, a blogok stb. hasonló szisztémával működnek, azonban mindenképpen nagy ugrás az online iroda. Fontos momentum, bár én nem használom egyelőre, de ki tudja, hogy a Writely képes a dokumentumok megosztására is. Ez alapja lehet a kkv-k hálózati megoldásainak: a jövőben nem kell méregdrága rendszerekre költeniük, elég egy stabil internetes kapcsolat, illetve ezen megoldások, azaz a szövegszerkesztő mellett további alkalmazások további fejlesztése, akár személyre szabott szolgáltatások kidolgozásával a speciális igényű felhasználók számára.


Szólj hozzá