2006. dec 16.

Bloggerek a megyei sajtóban

írta: korbelygyorgy
Bloggerek a megyei sajtóban

Készüljetek fel, kedves viharsarki bloggerek a hétfőtől várható kattintásrohamra! A Békés Megyei Hírlap print változatában, a BEOL-oldalon jelenik meg ugyanis egy összeállítás a blogszféra helyi tombolásáról, ebben pedig néhány linket is közkinccsé tettem.

Készüljetek fel, kedves viharsarki bloggerek a hétfőtől várható kattintásrohamra! A Békés Megyei Hírlap print változatában, a BEOL-oldalon jelenik meg ugyanis egy összeállítás a blogszféra helyi tombolásáról, ebben pedig néhány linket is közkinccsé tettem.

Íme a cikk, amit leadtam (a cím más, de már nem emlékszem az eredetire, az ok, hogy a print változat címadása nagyon szigorú szabályok szerint zajlik, általában a karakterszám gúzsba köt...) Kéretik azt is figyelembe venni, hogy a lap olvasói többségének lövése sincs a blogokról, meg a netről, ezt figyelembe kellett vennem az írás során...

 

Kik azok a bloggerek?

A magyar blogger olyan huszonéves, fővárosi fiatal, aki számára a blogírás célja, hogy megossza gondolatait másokkal vagy kifejezze önmagát - ez a definíció kering évek óta a köztudatban, s az NRC Piackutató legújabb felmérése is ezt igazolja vissza. Az élet persze azért szép, mert nem a statisztikai átlagot tükrözi, így az úgynevezett blogoszféra is rendkívül változatos, mára már itthon is blogol boldog-boldogtalan.
Ugyancsak nem kell senkinek elmagyarázni, hogy a blog az a web és a log (napló) kifejezések összevonásából ered, illetve talán már azt sem, hogy nem csak napló a blog, hanem egy rendkívül szabad, egyszerű és hatásos kifejezési forma, melynek fenntartása nem bonyolultabb egy egyszerű szövegszerkesztő használatánál.
Békés megyében is egyre népszerűbb ez az önkifejezési forma, bár igényel némi kutatómunkát, de egyaránt találunk a palettán énblogokat, közéleti, közösségi és szakmai blogokat. Az énblog gyakorlatilag a "Kedves Naplóm" típusú kapcsos füzetek virtuális térbe helyezése, szerzőik mindennapjaikról, gondolataikról írnak. A közéleti vagy hírblogok szerzői egy-egy jelenséggel kapcsolatban fejtik ki gondolataikat, vagy éppen olyan információkkal rendelkeznek, amelyek érdekelhetik a közvéleményt (ilyen blogja van például Orosháza polgármesterének, Németh Bélának éppen a Beolon). A szakmai blogokra pedig jó példa az ugyancsak orosházi városi könyvtár dolgozóinak remek webnaplója és itt van minden Békés megyei blog királya, az Első kolbászbajnok, mely az egyik legjobb hazai gasztronómiai blog címre is számot tarthat.

Néhány megyei blog:
Az első kolbászbajnok - http://kolbaszbajnok.freeblog.hu
Kerekes János blogja - http://janika.freeblog.hu
Orosházi könyvtár - http://konyvtaroshaza.freeblog.hu
Zseblog - http://zseblog.freeblog.hu
Orosházi Kerékpárosok Érdekvédelmi Egyesülete - http://oke.freeblog.hu
Katanapló - http://tallina.freeblog.hu
Élet az Isten háta mögött - http://sysblog.freeblog.hu/
Hangyák zenekar - http://hangyak.freeblog.hu/
Orosfotóblog - http://imi.freeblog.hu/

Beol-blogok
Szerkesztőségi blog - http://beol.hu/blog
Németh Béla blogja - http://beol.hu/blog/nemethbela
Kisvárosi Webnapló - http://korbely.freeblog.hu
Kenyez - http://kenyez.freeblog.hu

Hol blogolhatsz ingyen?
http://freeblog.hu
http://blogter.hu
http://www.blogol.hu
http://www.nolblog.hu
http://www.buzz.hu
http://www.blogspot.com
http://www.blogger.com

Szólj hozzá

blog beol bekes megyei hirlap