2009. jan 31.

Időzített (roma)bomba

írta: korbelygyorgy
Időzített (roma)bomba

Nem hiszem, hogy csak az érezné, hogy nagy gáz van, aki rendszeresen moderálja a különböző közbiztonsági témák cikkhozzászólásait, hanem bárki, aki nyitva tartja a szemét.

Elég csak utalni az utóbbi 24-36 óra történéseire: Sarkadon - eddig példátlan módon a cég hazai történetében - be akarnak csukni egy Tesco-áruházat, egész pontosan szupermarketet, mert ott elszaporodtak a lopások. Miskolc rendőrkapitányát menesztették, mert kijelentette: az utóbbi idők miskolci rablásai romákhoz köthetők. 

Nehéz erről beszélni, ha az ember demokrata és liberálisnak mondott, sőt maga is úgy gondolná, ha a liberalizmust nem járatták volna le az elmúlt mintegy másfél évtizedben Magyarországon.

Viszont nem lehet nem beszélni, mert ha nem győz a józan ész, akkor tényleg a szélsőjobb veszi át a közbeszéd eme, sokakat valóságosan érintő szegmensét. Azt mondja egy kolléga a minap: a baj a rossz törvényekben keresendő, mert például a sarkadi tolvajok (nem mondjuk, de tudjuk, kik) ügyesen "dolgoznak" húszezer érték alatt lopnak és akkor csak szabálysértést követnek el. Szerintem meg a törvényekkel semmi baj. A gond ott kezdődik, hogy maga a rendőrség töketlen ilyen ügyekben.

Sarkadon (mellesleg egykori iskolavárosom, ami azért már akkor sem volt tündérország) a dolgok már tettlegességig is fajultak, tehát többről van szó, mint szabálysértés. Illetve tessenek a törvény teljes szigorát alkalmazni. Lehet, hogy megáll a fosztogatás tényállása és akkor már sokkal szigorúbb szankciók alkalmazhatók. Gondolom, a rendőrök azért passzívak, hogy sírhassanak: többletjogokat akarnak. Meg az a gyanúm, be is morciztak, amiért 2006-ban a nyugdíjasokat terrorizáló társaikat perbe fogták és elítélték, így átmentek passzívba és gyakorlatilag obstruálják a közrendvédelmet - természetesen nem általánosságban értve, de konkrétan tudok ilyenekről.

Szóval el van itt cseszve valami nagyon, amit nevezhetünk ál-érdekvédelemnek, ál-jogvédelemnek, melyhez impotens hatalom társul, bízva az olcsón megszerezhető szavazatokban. A mások oldalon ott a száguldó Jobbik, Magyar Gárda, akiknek a hívei már nem csak a fórumokban, hanem a szavazófülkékben is megjelentek. S nem kellenek hívek: elég egy elkeseredett kétegyházi (mondhatnék más falut is) család, akiknél széthordták az udvart, a terményeket, ja és naponta fenyegetik őket. Nem csoda, hogy az egykori magyar underground idol, Wahorn András is elvesztette a türelmét és jól beszólt - khmm - közbiztonságügyben.

Szóval tessenek gyorsan a meglévő törvényi keretek közt csinálni valamit, mert nem akarok olyan országban élni, ahol a nácizmusnak maga a hatalom töketlensége ad táptalajt.

Szólj hozzá

roma közbiztonság