2009. nov 26.

Hullámsír

írta: korbelygyorgy
Hullámsír

A cím persze rossz, inkább csak hangzatos szójáték: nem, a Google Wave nem halt, hal meg, de tény, hogy a Google-marketingesek által beharangozott áttörés elmaradni látszik.

Mint sok más mindent, kezdetben csak elméletben ismertem az e-mail forradalmának beharangozott alkalmazást, s mivel a Google korábban már valóban forradalmasította az e-mailezést (lásd: Gmail), elhittem, hogy itt az újabb nagy korszak kezdete. Hülyeségemre jellemző, hogy még álmodtam is vele, azt már nem tudom, hogy mit, de keményen dolgozott az adrenalin.

A kezdetek hasonlóak voltak, mint a Gmailnél: meghívós rendszer, először csak a szuper nagymenők rendelkeztek egyáltalán hozzáféréssel, majd meghívási lehetőséggel. Aztán jött az első csalódás: kevés az ismerős, nincs kivel igazán kommunikálni. Majd a második csalódás: az ismerősök száma átlépte ugyan a kritikus tömeget, de mihez is kezdhetünk ezzel a mindenre és semmire egyszerre használható izével?

 


 

Igen, a csoportmunka, ezt hozza fel mindenki példaként. Nos, a mi kis team-ünk kezdettől használja a Google-okosságokat csoportmunkára, talán nincs is olyan, amit nem: alapértelmezett levelezőnk a Gmail, Gtalkon váltunk gyorsüzenetet, szükség esetén konferenciázunk ugyanitt, Docs-ban osztjuk meg a dokumentumokat, Forms-szal szervezzük a nyereményjátékokat, Calendar-ral osztjuk be egymás idejét, Maps-linket szúrunk be, ha illusztrálni akarunk valami helyszínt, Youtube-ra töltünk videót és így tovább... 

Ezt lenne hivatott kiváltani a Wave, s bár mindannyian fenn vagyunk már, igazán nem találtuk még meg a hatékony formát a tökéletes együttműködésre. Reménykedjünk, hogy csak azért, mert bénák vagyunk, vagy nem eléggé motiváltak, esetleg még annyira béta a rendszer, hogy később jönnek az igazi megodások.

Mindenesetre mások is így vannak ezzel, például nekem jelenleg hét meghívóm van és hiába twittereztem ki, nem kell a kutyának sem, de mások is így vannak ezzel. (Ha neked még nincs, nyugodtan dobj egy mailt: korbely_kukac_gmail.com)

Pedig szükség van valamire, ami segít kordában tartani a kommunikációs zűrzavart, talán a Firefox Raindropja ennél barátibb megoldást ad egyszer, bár erről álmodni már nemigen fogok.

Szólj hozzá

google gmail wave beolhu